Poluarea aerului poate crește în marile orașe din cauza fenomenului de inversiune termică din România, a declarat Mihai Huștiu, meteorolog de serviciu ANM, sâmbătă, la Știrile B1 TV prezentate Andreea Moraru.
Întrebat ce presupune acest fenomen, meteorologul a explicat: „Acest fenomen îl întâlnim destul de des în perioada rece a anului, mai ales iarna, când se instalează o masă de aer mai rece, aceasta, fiind mai densă, mai grea, acționează în apropierea suprafeței, în zonele joase de relief, pe văi, în depresiuni. Practic, se acumulează aer rece și, cum ați și menționat, deasupra țării noastre zilele trecute a pătruns o masă de aer mai rece, care acum staționează în aceste zone joase de relief, respectiv în Câmpia Română, prin partea de vest a țării, prin Transilvania și chiar în Moldova”.
„În schimb, la munte, deja simțim influența unui aer mai cald. Temperaturile au crescut, iar astăzi cele mai ridicate temperaturi le-am înregistrat la munte, respectiv au fost 5 grade la Păltiniș, 6 grade la Sinaia Cotă, 8 grade în Masivul Parâng, în vreme ce în Capitală doar 0 grade temperatura maximă. Așadar, vorbim de o stratificare termică inversă, respectiv temperatura, în loc să scadă cu înălțimea, crește cu înălțimea. Condiții (…) care, de altfel, pot influența și poluarea, fiind presiune ridicată, practic, aerul staționează, nu bate vântul – și, iată, un alt efect nefavorabil privind poluarea aerului, care poate crește în marile orașe”, a adăugat Mihai Huștiu.
„Precipitații mai importante așteptăm începând de marți seara. De marți seara și până undeva vineri, precipitațiile se vor extinde ca arie în vest, în centru și în nord, apoi local și prin sud și sud-est. Odată cu aceste precipitații, se va încălzi vremea. Vor fi mai ales ploi, iar temperaturile vor fi ridicate marți, miercuri și joi. Temperaturile vor crește în întreaga țară și vor fi maxime cuprinse între 4 și 12 grade, putem avea chiar 14 grade prin vestul Olteniei”, a mai precizat meteorologul.