Fostul mare pugilist, Ion Monea, s-a stins din viaţă

Fostul mare pugilist, Ion Monea, s-a stins din viaţă
Foto: biazofia.com

Ion Monea, unul dintre cei mai mari pugilişti din istoria boxului românesc, a decedat aseară la vârsta de 71 de ani. Bărbatul rămăsese fără un picior, din cauza unei artrite şi suferise mai multe complicaţii la plămâni. El a murit în timp ce aştepta ambulanţa, în braţele fiicei sale, informează evz.ro.

Ion Monea s-a născut la 30 noiembrie 1940, în localitatea braşoveană Tohanu Vechi şi a fost campion naţional de 11 ori, performanţă unică în istoria boxului mondial.

Monea a participat la trei ediţii consecutive ale Jocurilor Olimpice de Vară: 1960, 1964 şi 1968. La ediţia din 1960, găzduită de Roma, Ion Monea a cucerit medalia de bronz la categoria 75 de kilograme. Opt ani mai târziu, în Mexic, Monea a obţinut medalia de argint la categoria 81 de kilograme.

Ion Monea a fost medaliat cu argint şi cu bronz inclusiv la Europene, dar nu a obţinut nicio medalie la Mondiale, deoarece competiţia a apărut la câţiva ani după retragerea sa, din 1971.

A fost antrenor la clubul Dinamo o lungă perioadă de timp şi a antrenat o mulţime de campioni, printre care şi Rudel Obreja, actualul preşedinte al Federaţiei Române de Box. „A fost un om de o ţinută morală şi sportivă extraordinare. Unul dintre cei mai buni pedagogi din istoria boxului românesc”, a mărturisit Obreja.