Gabriel Sandu, Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru și Gheorghe Ștefan, reținuți în dosarul Microsoft

Gabriel Sandu, Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru și Gheorghe Ștefan, reținuți în dosarul Microsoft

Fostul ministru al comunicatiilor, Gabriel Sandu, edilul din Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan Pinalti, dar şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru au fost reţinuţi de procurorii DNA. Potrivit anchetatorilor, toţi ar fi implicaţi în circuitul şpăgilor din megadosarul de corupţie al licenţelor Microsoft. Cei patru au fost duşi în Arestul Poliţiei Capitalei, iar astăzi vor ajunge în faţa magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă. Asta după ce ieri au stat mai bine de 12 ore la audieri.

De la DNA, Gabriel Sandu şi Dorin Cocoş au fost urcaţi în aceeaşi maşină şi duşi în Arestul Poliţiei Capitalei. Fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, a fost reţinut de procurorii anticorupţie, în dosarul licenţelor Microsoft, după 9 ore de audieri. Martorii protejaţi susţin că acesta ar fi primit 3 milioane de euro mită în dosarul Microsoft. Sandu e acuzat de fapte de corupţie. După 12 ore de audieri a fost reţinut şi Dorin Cocoş. Conform martorilor, omul de afaceri ar fi luat şpagă 8 – 9 milioane de euro. Cocoş este acuzat de spălare de bani şi complicitate la trafic de influenţă.

”Ulterior adjudecării licitaţiei de către firma D.Con.Net., Dorin Cocoş a stabilit modul în care trebuie distribuite sumele transferate de la D.Con.Net către Barringwood Investment Ltd. Cred că această societate era controlată de Dinu Pescariu. Ştiu că printre beneficiarii acestor sume se regăseau Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan, Dorin Cocoş, Pescariu Dinu, Nicolae Dumitru. Firmele în care urma să se facă plata i-au fost indicate lui Florică Claudiu de fiecare dintre persoanele mai sus menţionate, la fel şi persoanele de contact”, se arată în referatul procurorilor.

Sandu şi Cocoş urmează să fie duşi în faţa Instanţei Supreme cu propunere de arestare preventivă. În faţa judecătorilor vor ajunge şi primarul din Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan Pinalti, dar şi omul de afaceri Nicolae Dumitru. Ambii au fost reţinuţi după ce au dat explicaţii până târziu în noapte în faţa anchetatorilor.

În acest dosar, DNA a mai cerut avize pentru urmărirea penală a încă 8 foşti miniştri – senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău. Camera Deputaţilor a aprobat, pe 13 octombrie, cererea de începere a urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme. Iar preşedintele Traian Băsescu a avizat, pe 3 octombrie, cererea DNA, pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu.

Totodată, anchetatorii au indicii că foştii miniştri au pretins şi primit sume de bani pentru a-şi exercita în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi pentru a-şi exercita influenţa asupra altor persoane, pentru a fi favorizată firma Fujitsu Siemens Computers la încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft.

Ultima oră
17:27 - Ioana Mihăilă explică cum s-a pregătit MS pentru valul patru: Creșterea numărului de paturi ATI/TI reprezintă punerea în aplicare a planului pregătit de Ministerul Sănătății
17:25 - Ludovic Orban: Joaca de-a politica trebuie să se termine! Cine poartă răspunderi pentru această criză gravă trebuie să și le asume și să acționeze în consecință. După 25 septembrie, PNL are capacitatea să pună punct crizei (VIDEO)
17:08 - Echipa Orban, apel pentru soluționarea crizei politice. Ionel Dancă: Ludovic Orban, cel care poate face majoritatea parlamentară. Respingem orice fel de colaborare cu PSD (VIDEO)
17:03 - Schimbări la înmatricularea și radierea mașinilor. Detaliul pe care toți șoferii trebuie să îl știe
16:39 - Lista celor 234 de localități în care incidența e de cel puțin 3 la mie (DOCUMENT)
16:31 - 2.468 de școli vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile. Anunțul medicului Valeriu Gheorghiță
16:29 - Florin Cîțu: Octavian Berceanu a fost numit politic la Garda de Mediu și nu l-am demis eu, de fapt i-a fost retras sprijinul politic atunci când USR a ieșit de la guvernare
16:17 - Marcel Ciolacu: Bilanțul negru de astăzi, cu 120 de morți de COVID, 990 de bolnavi la ATI și aproape 6.800 de cazuri este doar începutul
16:16 - Florin Cîțu, declarații contradictorii despre valul 4: „S-ar putea să fie ceva, dar nimic din ceea ce a fost până acum”
16:14 - Valeriu Gheorghiță: Sunt 2.468 de unități de învățământ care vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile (VIDEO)