George Copos, acuzat de Comisia de Etică a Universității din București de plagiat: Există indicii clare

George Copos, acuzat de Comisia de Etică a Universității din București de plagiat: Există indicii clare
Foto: masapresei.ro

George Copos este acuzat de doi specialiști de la Universitatea din București căa  plagiat când a scris careta ”Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”, informează Gazeta Sporturilor.

După ce în primă instanță istoricul Cătălin Parfene l-a acuzat pe fostul patron al Rapidului că a luat pasaje din cartea sa, trei specialiști de la Universitatea din București i-au analizat opera. Doi dintre ei susțin că este plagiată.

Dr. Adinel Ciprian Dincă spune că lucrarea lui Copos este „plagiat ghostwriter”, iar prof. dr. Alexandru Florin Platon spune că „este un plagiat mai elaborat”, în timp ce conf.univ. Marius Diaconescu afirmă că acesta nu a plagiat.

„Comisia consideră că avem de-a face cu un plagiat subtil, realizat prin copiere deghizată sau/și prin repovestire. Nu este vorba de un copy-paste clasic, ci de un autor profesionist care a realizat mai multe parafrazări inacceptabile, după lucarea de disertație a d-lui Cătălin Parfene.

Există indicii clare că dl. Copos nu ar fi putut realiza acest tip de lucrare și, deci, nu ar fi putut  fi creditat ca autor” potrivit Comisiei de Etică a Universității din București.

Cei doi specialiști spun că Ceorge Copos a plagiat din cauza faptului că în cartea sa se găsesc aceleași greșeli ca în cea scrisă de Cătălin Parfene.

Iată două pasaje din cărțile lui Parfene și Copos, potrivit jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor.

„Totuși prima sa soție a fost o catolică Margareta, fiica unui voievod al Transilvaniei, Ladislau de Losonczi (1376-1391) sau Stibor de Stiborita (1395-1401, 1410-1414), acesta din urmă un nobil polon” , conform celor scrise de Cătălin Parfene.

„Prima soție a lui Alexandru cel bun, Margareta, pare să fie fiica unui voievod ardelean, Ladislau de Losonczi, sau a lui Stibor de Siboritza, se pare un nobil polon”, a scris Copos.

 

 

 

Urmăriți B1TV.ro și pe