Gerea: Situaţia de la Complexul Energetic Hunedoara nu este deloc uşoară. Insolvenţa poate să intervină oricând

Gerea: Situaţia de la Complexul Energetic Hunedoara nu este deloc uşoară. Insolvenţa poate să intervină oricând

Complexul Energetic Hunedoara poate intra în orice moment în insolvenţă, având în vedere situaţia dificilă a companiei şi numărul foarte mare de solicitări în acest sens, a declarat ministrul Energiei, Andrei Gerea. Acest lucru, subliniază ministrul, nu trebuie însă să ne sperie.

„Situaţia de la Complexul Energetic Hunedoara nu este deloc uşoară. (…) Insolvenţa poate să intervină oricând, având în vedere numeroasele cereri de (intrare în insolvenţă – n.r.) care au fost depuse, dar nu ar trebui să fie o sperietoare, pentru că s-a văzut că şi în cazul Hidroelectrica a produs rezultate foarte bune. Deci nu e un lucru pe care să îl respingem. Deocamdată nu am intrat în insolvenţă, dar vom vedea cum vor evolua lucrurile, pentru că solicitări sunt foarte multe, vom vedea dacă reşim să menţinem ritmul”, a declarat ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, citat de Mediafax.

Gerea a menționat faptul că a fost angajat un consultant pentru un plan de restructurare şi pentru găsirea unor soluţii de redresare a societăţii.

„Să vedem şi ce răspuns ne va da consultantul în urma analizei pe care o va face şi apoi să putem lua o decizie. V-am spus, nu exclud (insolvenţa – n.r.), având în vedere presiunea care există din partea creditorilor, din partea furnizorilor. Am angajat ISPE (Institutul de Studii şi Proiectări Energetice – n.r.) ca şi consultant, să găsească soluţii şi pentru restructurare, pentru redresare, sfaturi, pentru că sunt probleme pe care nu le putem gestiona doar noi la nivelul Ministerului Energiei sau la nivelul consiliului”, a afirmat ministrul Energiei, precizând că acest consultant va oferi un răspuns într-o lună.

Complexul Energetic Hunedoara, care deține circa 5% din producția electrică din România, este cel mai mare agent economic din Valea Jiului şi din judeţul Hunedoara şi, de asemenea, este singura societate care furnizează agent termic în municipiul Deva şi în oraşele din Valea Jiului.

Complexul Energetic Hunedoara mai include minele de huilă Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan, alături de termocentralele Mintia şi Paroşeni.