Gilda Popescu: Un caz poate infecta alte trei până la șase cazuri. Evitarea aglomerării, purtarea măștii și testarea celor simptomatici rămân măsuri esențiale (VIDEO)

Gilda Popescu: Un caz poate infecta alte trei până la șase cazuri. Evitarea aglomerării, purtarea măștii și testarea celor simptomatici rămân măsuri esențiale (VIDEO)
Un bărbat, în vârstă de 68 de ani, a ajuns la Terapie Intnsivă după ce a fost confirmat cu botulism. Foto simbol: Hepta.ro / Sputnik / Kirill Braga

Măsurile de prevenție, cum sunt evitarea aglomerării, purtarea măștii de protecție și testarea tuturor celor care vor prezenta simptome, rămân măsuri esențiale pentru a limita transmiterea virusului SARS-CoV-2, a explicat lector univ. dr. Gilda Popescu, specialist pneumolog, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Un caz poate infecta alte trei până la șase cazuri, spune dr. Gilda Popescu

Într-o intervenție la Știrile B1 TV, dr. Gilda Popescu a comentat cel mai recent bilanț epidemiologic, care arată că la nivel național au fost înregistrate peste 6.000 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și 44 decese COVID-19 pe un interval de 24 de ore.

„Așa cum precizează Comisia Națională de Supraveghere Epidemiologică, situația nu este deloc îmbucurătoare. Creșterea numărului de cazuri trebuie să fie analizată în maniera în care știm că un caz poate infecta alte trei până la șase alte cazuri. Dacă populația nu o să respecte măsurile, chiar dacă tot se repetă legat de aceste măsuri de prevenție, ele sunt cele mai eficiente în vederea limitării transmiterii bolii. Tototdată, Comisia a comunicat că în urma secvențierii cele mai multe tulpini sunt din tulpina Omicron, cea care știm că are un grad de transmisibilitate mult mai mare decât tulpinile pe care le-am avut anterior”, a declarat dr. Gilda Popescu.

Oamenii trebuie să respecte măsurile de prevenție, dar sunt importante și măsurile terapeutice, a atras atenția specialistul pneumolog.

„Oamenii trebuie să înțeleagă și să recurgă la aceste măsuri de prevenție, adică evitarea aglomerării. S-a demonstrat că tocmai participarea în aceste spații închise, cu un număr mare de populație, sunt surse care nu fac altceva decât să transmită virusul. De asemenea, purtarea măștii, ca testarea tuturor celor care vor prezenta simptomatologie, măcar a acestor categorii de populație, rămân măsuri esențiale. Ar trebui să nu uităm și de măsurile terapeutice, adică să găsim măcar în farmaciile cu circuit deschis acele medicamente antivirale care știm că sunt necesare în faza incipientă, adică în primele 10 zile, când știm că este perioada de replicare a virusului și aici putem interveni cu ele tocmai că să limităm extinderea formelor grave, forme grave care pot ajunge pe secțiile de Terapie Intensivă”, a mai spus ea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:38 - Cum funcționează contra propaganda ucraineană? Povestea unei tinere care vorbește cu mii de ruși în Telegram: „Sper că cel puțin câțiva oameni vor ajunge la ideea că ‘Soțul meu îmi este mai drag decât Herson'”
15:37 - Niculae Bădălău, arestat preventiv, a fost revocat de Parlament de la Curtea de Conturi (VIDEO)
15:29 - Preotul Vasile Bratie, despre venirea lui Moș Nicolae în copilăria sa: „Aveam nişte opinci roase de capră pe care nu puteam să le dăm cu cremă, dar le spălam şi le aşezam frumos lângă uşă”
15:27 - Ambasadorul Emil Hurezeanu, despre aderarea la Schengen: Președintele Austriei are o opinie favorabilă României. Decizia finală aparține guvernului, iar semnalele nu sunt optimiste
15:11 - Veste uriașă pentru Simona Halep: „S-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organism”
15:08 - Tudor Chirilă, replici dure la adresa lui Denis Roabes: „Știți cum e la fotbal? Când echipa joacă bine e meritul jucătorilor, când echipa nu joacă bine e vina antrenorului”
15:06 - Adrian Negrescu, despre „taxa pe soare”: E ca un fel de bomboană pe colivă în sectorul energetic. Virgil Popescu s-a pierdut în declarații. De fiecare dată când a fost vorba de energie, au fost măsuri ezitante (VIDEO)
14:59 - Dani Mocanu a făcut ravagii pe TikTok. Manelistul s-a filmat în timp ce își distrugea bolidul în valoare de 200.000 de euro
14:58 - Sirenele se aud iar la Kiev, Rusia a lansat un nou atac cu peste 100 de rachete asupra Ucrainei
14:56 - România nu este Acarul Păun al Europei