Harghita: Incendiul de pădure s-a extins. S-a cerut ajutorul militarilor și jandarmilor

Harghita: Incendiul de pădure s-a extins. S-a cerut ajutorul militarilor și jandarmilor
Foto: stirialba.ro

Un incendiu a cuprins cel puțin 50 de hectare de pădure tânără din zona comunei Plăieșii de Jos din judetul Harghita. Marți, vânătorii de munte și jandarmii harghițeni au fost solicitați să vină în ajutorul forțelor de intervenție pentru stingerea acestuia.

Luni au fost mistuite de flăcări aproximativ 40 de hectare de pădure, iar în timpul nopții de luni spre marți incendiul s-a mai extins cu aproximativ 10 hectare, a declarat șeful Ocolului Silvic Miercurea Ciuc, Janos Levente, conform Agerpres. O evaluare exactă este, însă, dificilă, din cauza fumului dens care acoperă zona.

Marți dimineață a fost convocat, la sediul Primăriei Plăieșii de Jos, și comitetul local pentru situații de urgență, la care va participa și prefectul Harghitei, Cristina Augusta Urzică, pentru a se dispune măsurile necesare în vederea stingerii incendiului.

În timpul nopții, au rămas în zonă pentru supravehere și limitarea focului pompierii militari de la Detașamentul Miercurea Ciuc și cei profesioniști de la Serviciile Voluntare din Cozmeni, Lăzărești și Plăieșii de Jos.

În jur de 90 de pompieri miitari, civili, voluntari și silvicultori au fost mobilizați pentru a încerca să stingă focul. Însă, de cele mai multe ori intervenția lor a fost imposibilă, din cauză că incendiul se manifesta la o altitudine de aproape 1.399 de metri, pe teren foarte accidentat. În plus, vântul bătea puternic și își schimba rapid direcția. Din cauza fumului dens și toxic exista și riscul ca cei care participau la stingerea flăcărilor să se intoxice.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)