Încă un incendiu de vegetaţie uscată a izbucnit pe versantul argeşean al Masivului Făgăraş

Încă un incendiu de vegetaţie uscată a izbucnit pe versantul argeşean al Masivului Făgăraş

Încă un incendiu de vegetaţie uscată a izbucnit, marţi, pe versantul argeşean al Masivului Făgăraş, în zona golului alpin de pe Valea Brătila, Vârful Netotu, la o altitudine de aproximativ 2.000 de metri, focul manifestându-se pe o suprafaţă de aproximativ patru hectare.

„Şeful Ocolului Silvic Domneşti a anunţat acest incendiu de vegetaţie uscată izbucnit în zona golului alpin de pe Valea Brătila, Vârful Netotu, din Masivul Făgăraş, la o altitudine de aproximativ 2.000 de metri. S-au luat primele măsuri de localizare, s-a stabilit că incendiul se manifestă pe o suprafaţă de aproximativ patru hectare, unde ard vegetaţie uscată, puiet de brad şi jnepeni. Există pericolul ca incendiul izbucnit în zona golului alpin să se extindă la pădurea de conifere adiacentă din cauza intensificării vântului care suflă în rafale de peste 50 de km/oră”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Argeş, lt. Mădălina Epure, potrivit Mediafax.

Tot în Masivul Făgăraş, dar în zona judeţului Braşov, duninică la prânz câteva hectare de vegetaţie uscată au fost cuprinse de un incendiu la altitudinea de 1500 de metri, în zona alpină de pe Valea Sebeşului din Masivul Făgăraş, între vârful Berevoiescu şi vârful Ţiganu. Focul s-a extins pe o suprafaţă de peste zece hectare, intervenţia fiind extrem de dificilă deoarece nu există surse de apă în apropiere, iar accesul este foarte greu în zonă.

Pe fondul căldurii excesive și a secetei din ultimele săptămâni, au izbucnit incendii de vegetație uscată și fond forestier în 11 județe din țară. În acestea, se acționează pentru localizarea și lichidarea focului și pentru supravegherea zonelor respective.

Cel mai puternic dintre acestea are loc în județul Prahova, Masivul Bucegi, unde un elicopter al Ministerului Adiministrației și Internelor intervine pentru stingerea flăcărilor. Conform ultimelor informații, acesta se extinde din cauza vântului și singura intervenție posibilă deocamdată este cea pe calea aerului.

În Argeș, a izbucnit un incendiu de vegetație uscată în Masivul Făgăraș în zona golului alpin dintre Vârfu; Scara și Vârful Boia, pe aproximativ doua hectare.

În Hunedoara au exista două incendii, unul dintre ele fiind lichidat. În prezent, se acționează pentru lichidarea celui de-al doilea, din Munţii Şureanu, de pe raza comuna Baru, ce a afectat circa 30 de hectare de vegetaţie uscată şi doborâturi. De asemenea, au fost lichidate și două incendii din Covasna și, respectiv, Gorj.

Aproximativ 25 hectare vegetaţie uscată, litieră pădure foioase şi conifere, păşune alpină şi doborâturi au fost afectate de incendiile declanşate pe raza comunei Şugag, în zonele Smida Mică şi Dobra din Munţii Şureanu, judeţul Alba.