Incendiu în Huneadoara, într-o pădure de mesteacăn și pin din Masivul Șureanu

Incendiu în Huneadoara, într-o pădure de mesteacăn și pin din Masivul Șureanu
Foto: ziarulceahlaul.ro

Aproximativ opt hectare dintr-o litieră de pădure de mesteacăn și pin situată pe raza Ocolului Silvic Boșorod, din județul Hunedoara, în Masivul Șureanu, au fost cuprinse joi de un incendiu ce se manifestă într-o zonă greu accesibilă echipelor de pompieri militari și silvicultori, informează Agerpres.

„Incendiul se manifestă într-o zonă greu accesibilă, cu pante abrupte și teren accidentat, intervenția pompierilor pentru lichidarea focarelor fiind foarte dificilă. Munca lor este îngreunată și de lipsa surselor de apă și de vântul puternic care a favorizat propagarea arderii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, căpitan Anemona Doda.

Pentru stingerea focului ISU Hunedoara a mobilizat 40 de pompieri militari. Pentru a opri înaintarea incendiului pompierii, ajutați de șase angajați ai ocolului silvic, au decopertat solul cu ajutorul lopeților și au înăbușit cu pământ focarele de ardere.

Operațiunile de stingere și supraveghere a ariei afectate de incendiu se vor desfășura și pe parcursul nopții de joi spre vineri, când 20 de pompieri ai Detașamentului din Deva, însoțiți de pădurari, vor fi dislocați în zonă.

„În cazul în care incendiul nu va fi lichidat până vineri dimineață, inspectorul șef al ISU Hunedoara, locotenent colonel Viorel Demean, va solicita sprijinul unui elicopter al Unității de Aviație din Cluj, aparatul de zbor fiind dotat cu echipamente capabile să stocheze 3.000 de litri de apă, care pot fi eliberați deasupra zonei de ardere”, a precizat Anemona Doda.

Cel mai probabil, incendiul a izbucnit după ce o persoană a încercat să-și curețe pășunea dându-i foc, după care nu a mai putut controla direcția flăcărilor.