Inedit dar eficient cu DNA Constanța: completul de judecată se mută în casa unui martor din Tulcea!

Inedit dar eficient cu DNA Constanța: completul de judecată se mută în casa unui martor din Tulcea!
Direcția Națională Anticorupție (DNA)

Instanţele de la malul mării au marcat o premieră prin acordarea unui nou termen într-un dosar, săptămâna viitoare, pentru audierea unui martor chiar… la domiciliu acestuia.

Martorul va fi audiat în dosarul Irinei Manole, fosta șefă a Serviciului active fizice și plăți directe din cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Tulcea.

Sala de judecată se va muta în casa unui cetățean – martor în dosarul Irinei Manole, fosta șefă a Serviciului active fizice și plăți directe din cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Tulcea

Judecătorii au motivat decizia prin faptul că având în vedere că cetăţeanul nu poate fi adus într-o sală de judecată obișnuită.

Procedura, o premieră pentru DNA Constanţa

Judecătorii de la Tribunalul Constanța au decis acordarea unui nou termen, la data de 10 august,  în vederea audierii unui martor la domiciliu acestuia, având în vedere că el nu poate fi adus într-o sală de judecată obișnuită.  Procedura, prevăzută în Codul de procedură Penală, la art. 350, reprezintă o premieră pentru procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Constanța.

Potrivit Codului de Procedură Penală, în cazuri excepționale, pentru motive temeinice, instanța poate dispune ca judecata sa se desfășoare în alt loc decât sediul instituţional.

În astfel de situaţii, judecătorul care consideră că este necesar ca judecata să se desfășoare în alt loc decât cel obişnuit, citează parțile și se respectă procedura stabilita de lege în alt loc asigurându-se resursele umane şi mijloacele tehnice necesare desfășurării procesului.

Raţiunea care poate justifica o astfel de măsură poate fi susţinută de respectarea principiului de bază al procesului penal, aflarea adevărului, cât şi de imposibilitatea fizică de deplasare a unor persoane din motive medicale.

Flagrant DNA: 70.000 lei pentru  aprobarea unui proiect din fonduri europene

Date din dosarul amintit: în perioada martie – aprilie 2021, inculpata Manole Irina, în calitatea funcţiei deţinute,  ar fi pretins şi primit printr-un intermediar 70.000 lei de la o persoană (martor în cauză), beneficiară a unui proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile. Procurorii anticorupție au intervenit pe fir şi au executat un flagrant.

Conform DNA, cei 70.000 lei reprezintă jumătate (50%) din banii încasați de la O.J.F.I.R. Tulcea, sub formă de finanțare europeană, de către persoana respectivă în cadrul Măsurii „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” și ar fi fost primită de fosta șefă a Serviciului active fizice și plăți directe din cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Tulcea pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu, respectiv pentru „ajutorul” acordat martorului la întocmirea, depunerea și aprobarea proiectului finanțat din fonduri europene nerambursabile.

Din datele procurorilor, etapa actuală a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Urmăriți B1TV.ro și pe