INSP: 9% dintre infectările cu Omicron detectate în România au fost cu subvarianta mai contagioasă – BA.2. Procentul e în creștere

INSP: 9% dintre infectările cu Omicron detectate în România au fost cu subvarianta mai contagioasă -  BA.2. Procentul e în creștere
Foto: Pixabay

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) arată, într-un raport, că BA.2, varianta mai contagioasă a Omicron, a ajuns la 9% din infectările cu Omicron în România.

Datele INSP despre răspândirea Omicron în România

În ultima săptămână au fost confirmate 597 de cazuri de infectare cu varianta Omicron, până la data de 20 februarie fiind înregistrate 2.519 de contaminări.

Dintre aceste 2.519 de cazuri, la 226 a fost detectată sub-varianta BA.2, ceea ce reprezintă 9% din total. Săptămâna trecută, cazurile depistate cu BA.2 reprezentau 5,2% din totalul infectărilor cu Omicron.

Până la data de 20 februarie, au fost confirmate 10.222 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), dintre care:

  • Alpha – 1.722
  • Beta – 11
  • Gamma – 23
  • Delta – 5.947
  • Omicron – 2.519

Amintim că, potrivit celor mai recente date oficiale, în ultima zi au fost raportate în România 14.775 de infectări cu coronavirus și 215 decese, din care opt anterioare.

Cât de periculoasă e subvarianta BA.2 a Omicron

Noi cercetări de laborator realizate în Japonia arată că BA.2 se răspândește mai agresiv decât varianta originală a Omicron, pare imună la vaccin și rezistentă la unele tratamente, inclusiv la sotrovimab, anticorpul monoclonal utilizat în prezent împotriva Omicron.

Mai mult, BA.2 poate provoca forme de boală la fel de severe precum tulpina Delta.

Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo, care a realizat studiul, a declarat că BA.2 se numeşte și „Omicronul invizibil” pentru că nu e identificat de testele PCR: „Laboratoarele trebuie să facă un efort suplimentar pentru a descoperi această variantă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe