Inspector antifraudă, reținut de DNA pentru luare de mită în formă continuată

Inspector antifraudă, reținut de DNA pentru luare de mită în formă continuată
Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Un inspector antifraudă din cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava a fost reținut de procurorii DNA pentru mai multe infracțiuni, între care luare de mită în formă continuată. Acesta urmează să fie prezentat Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă.

Inspector antifraudă, reținut pentru luare de mită

Alexandru Rebenciuc este inspector antifraudă în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava, dar are atribuții și pe raza județului Iași.

Procurorii DNA l-au reținut pentru 24 de ore, acuzațiile fiind de luare de mită în formă continuată (două acte materiale), fals intelectual și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.

Anchetatorii susțin că, în perioada 12 mai – 30 iunie 2021, Rebenciuc, în calitate de inspector antifraudă, ar fi cerut și primit bani de la administratorul unei societăți comerciale, pentru a nu-l penaliza, deși a constatat mai multe nereguli în timpul a două controale efectuate la societatea respectivă.

Alexandru Rebenciuc ar fi pretins pentru sine 1.500 de euro, din care ar fi primit 1.000 euro, iar pentru colaboratoarea sa ar fi pretins o sumă neprecizată, din care ar fi primit 500 de euro.

La schimb, inspectorul antifraudă ar fi inserat mențiuni nereale referitoare la neregulile identificate și nu a sesizat organele competente. Rezultatul a fost diminuarea semnificativă a obligațiilor fiscale datorate statului de către societatea comercială controlată. Prejudicul adus statului a fost estimat la 78.772 lei.