Institutul Cultural Român va deschide 7 noi filiale în mari oraşe ale lumii

Institutul Cultural Român va deschide 7 noi filiale în mari oraşe ale lumii
Foto: bzi.ro

Institutul Cultural Român a anunţat înfiinţarea a 7 noi filiale în străinătate, acţiunea făcând parte din misiunea ICR de a asigura sporirea prestigiului culturii române în străinătate, transmite Mediafax.

Noile sedii ICR vor fi deschide în Beijing, Moscova, São Paulo, Alexandria, Atena, München-Nürnberg şi Kiev.  Institutul Cultural Român a anunţat că, având în vedere schimbările din lume şi interesele durabile ale României”, se demarează explorările pentru înfiinţarea cât mai devreme posibil, de institute în cele 7 oraşe.

În unele ţări au început deja negocierile pentru înfiinţarea ICR , în altele fiind demarate explorările pentru crearea unor noi sedii ale institutului.

Decizia vine după ce ICR a anunţat, la sfârşitul lunii septembrie, că va deschide alte patru noi filiale în ţară (Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Craiova), ca parte a „efortului de a face activitatea Institutului Cultural Român cât mai accesibilă celor interesaţi din întreaga ţară”.

Cele patru noi filiale ale ICR vor fi deschise în cooperare cu primăriile şi consiliile judeţene din Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Craiova.

Conducerea Institutului Cultural Român s-a schimbat pe 11 septembrie, odată cu numirea lui Andrei Marga în funcţia de preşedinte al instituţiei. Acesta a fost propus de PNL, care a solicitat plenului Senatului un vot, fără a mai fi nevoie de audierea acestuia în comisiile de specialitate.

La numirea lui Marga la conducerea ICR, directoarea ICR New York împreună cu adjuncta sa şi-au înaintat demisiile. Corina Şuteu, fost director al ICR din New York, a demisionat din funcţia pe care o deţinea motivând că nu doreşte să participe la „agonia instituţională”, aşa cum a calificat viitorul Institutului Cultural Român, a cărui activitate „a reuşit să sincronizeze România la caracterul conectiv al lumii moderne, doar cu ajutorul echipei Patapievici”. Locul Corinei Şuteu la conducerea ICR New York a fost ocupat de Doina Uricariu.

În prezent, reţeaua institutelor culturale româneşti din străinătate cuprinde un număr de 17 institute – Berlin, Bruxelles, Chişinău, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga Roma, Stockholm, Tel Aviv, Varşovia, Veneţia şi Viena – cel de la Budapesta primind, în decembrie 2007, o extensie la Seghedin.