Ion Cristoiu a vorbit în începutul postării pe blogul personal în „Gândul de joi” despre un subiect pe care l-a atins și luni într-unul din articolele sale, mai cu seamă, acesta precizează despre momentul în care aştepta motivarea CCR la decizia privind interceptările.
„În aşteptarea Motivării CCR la decizia privind interceptările mă întrebam chiar din titlu: Şi dacă alarma cu Decizia CCR anti-interceptări e o abilă Diversiune?
Chiar dacă folosind îndoiala, exprimată de semnul întrebării, ipoteza mea se întemeia pe un adevăr de tăria unei axiome:
1) Trei sferturi dintre probele din Dosarele de Corupţie de la DNA şi din cele de Crimă organizată de la DIICOT s-au bazat şi se bazează pe supravegherea tehnică făcută de SRI ca prestator de serviciu de 10 ani încoace.
2) Doar SRI are tehnica necesară şi specialişti formaţi pentru surpavegherea tehnică în cursul instrucţiei penale, care nu se rezumă – o repet, a mia oară – potrivit articolului 138 din noul CPP, la interceptări de telefoane. Ea presupune și acces la un sistem informatic, supravegherea video, audio sau prin fotografiere, localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice.
3) SRI acordă sprijin tehnic DNA de 10 ani. Chiar dacă sentinţele definitive nu mai pot fi constestate juridic, totuşi ele pot fi contestate moral şi politic ca fiind bazate pe probe procurate anticonstituţional”, a mai spus jurnalistul.
Acesta vorbește apoi despre faptul că nu mai are nicio încredere în faptul că lupta împotriva corupției este cel mai important obiectiv al României.
„De ani întregi mi se spune zi de zi că Lupta împotriva corupţiei e obiectivul numărul unu al României, temelia curăţirii mizeriei din România, temelia ridicării nivelului de trai, în fine, o chestiune de maxim interes naţional.
Eu nu cred asta. În dese rînduri am susținut că modernizarea României nu se poate reduce la anchetele DNA şi DIICOT. Sînt însă om logic. Şi din această perspectivă Motivarea CCR m-a lăsat cu gura căscată. Nu numai că un timp de acum încolo, procurorii nu se pot baza pe supraveghere tehnică – dimensiune crucială în anchetele penale moderne – dar mult mai grav, potrivit Motivării, toate dosarele pe rol sau pe cale de a fi constituite nu mai pot folosi probele din supravegherea tehnică operată de SRI”, a scris acesta.
Jurnalistul aduce apoi argumente pentru care decizia luată de CCR nu a fost pe placul celor de la SRI.
„Judecînd după reacţia furibundă a unor ofiţeri acoperiţi, Decizia CCR n-a convenit SRI. De ce? Existenţa Binomului dădea SRI puterea de a-şi spune cuvîntul cu bătălia politică internă. Despre cum erau folosite informaţiile din supravegherile făcute de SRI pentru DNA şi DIICOT am mai scris:
De la faptul că SRI ştia ce politician a urmărit pentru corupţi pînă la posibilitatea ca Informaţiile colaterale să fie folosite ca informaţii de SRI în scopuri proprii.
Dacă SRI ar fi un serviciu democratic, ar trebui să desfacă sticlele de şampanie”, a mai pus acesta.
În încheiere, Ion Cristoiu a precizat că anul trecut el bănuia că SRI va scăpa de așa numita „dimensiune de Miliție economică”.
„1) Implicarea în supravegherea tehnică, marcată de precizarea din Comunicatele DNA, Cu sprijinul SRI, a micşorat autoritatea Serviciului de Instituţie axată pe siguranţa naţională. Ca să nu mai spun că o parte toată lumea era atentă la implicarea SRI în anchetele penale în timp de atenția trebuia concentrată pe lupta împotriva spionilor și teroriștilor.
2) Anchetele DNA şedeau sub semnul suspiciunii că sînt din motive politice. Se şuşotea pe la colţuri despre interese politice ale SRI rezolvate de DNA.
DNA, componentă a binomului SRI-DNA, apărea ca Divizia Penală a SRI.
Toate aceste slăbiciuni sînt înlăturate prin Decizia CCR:
1) SRI rămîne să se ocupe de prins spioni şi nu corupţi.
2) Anchetele DNA sînt scutite de interpretări politice.
3) Procurorii DNA şi DIICOT vor pune osul la treabă şi se vor baza şi pe altceva decît înregistrările făcute de alţii”, a încheiat Cristoiu.
Ca făuritor al sintagmei Binomul SRI-DNA ar trebui să fiu trist din cauza Deciziei CCR:Binomul SRI-DNA a murit!
O dată cu el a murit și sintagma pe care eu am inventat-o. Ca jurnalist credincios democrației, nu pot decît să salut Moartea Binomului SRI-DNA. Binomul SRI-DNA a murit! Trăiască statul de drept!”, a încheiat Ion Cristoiu.