Jurnalistul Ion Cristoiu vorbește în „Gândul de joi”, de pe blogul personal, despre redeschiderea Dosarului Revoluției.
Făcând legătura cu acest subiect, jurnalistul a făcut trimitere la Dosarul asasinării dezidentului Gheorghe Ursu.
„Asasinarea lui Gheorghe Ursu, între noi fie vorba, o tîmpenie greu de explicat în anii Ceaușescu (dacă mă gîndesc că Securitatea se mai deșteptase față de cea de pe vremea lui Stalin și în consecință evita mijloacele de constrîngere fizică), a mai fost judecată în postdecembrism.
De fiecare dată, acuzarea a rămas la nivelul simplilor executanți, deși era limpede că vinovați erau și unii din structurile de conducere ale Securității din 1985, cînd s-a petrecut cazul Ursu, un caz de mare răsunet internațional și care a dat mari bătăi de cap lui Nicolae Ceaușescu pe plan extern.
Și de fiecare dată, pe drept cuvînt, fiul celui asasinat a fost nemulțumit de această viziune juridică”, a precizat Cristoiu.
În continuare, jurnalistul a ținut să facă anumite precizări despre cele întâmplate prin redeschiderea Dosarului Revoluției.
„Pe baza acestei noi filosofii s-a desfășurat o anchetă penală amplă, soldată cu Rechizitoriul din 29 iulie 2016 prin care au fost trimiși în judecată sub acuzația de crime împotriva umanității doi foști ofițeri de Securitate și doi demnitari ai regimului comunist: Tudor Postelnicu, fost șef al Departamentului Securității Statului și George Homoștean, fost ministru de Interne.
Nu de asta m-am apucat eu să scriu acest text, ci de altceva, deosebit de neliniștitor, descoperit în Rechizitoriul pe care am pus mîna.
Pentru a dovedi responsabilitatea Securității în asasinarea lui Gheorghe Ursu ( pînă atunci fusese acuzată doar Miliția), procurorii au avut nevoie de materiale de la CNSAS. Ca urmare a unei adrese, procurorii au primit tot ceea ce CNSAS avea în arhivă ca urmare a predării dosarelor fostei Securități de către SRI, în cadrul unei mult cîntate la vremea respectivă Operațiuni.
Pe parcursul anchetei, procurorii au avut însă o surpriză uriașă:
Dosarul Ursu, predat de SRI ca fiind cel preluat de la fosta Securitate, nu era cel autentic. La SRI se umblase la el în postdecembrism.
Le-a atras atenția asupra acestui fapt nimeni altul decît Iulian Vlad, fostul Șef al Securității de după Tudor Postelnicu, convocat la Parchet ca martor”, a mai spus Cristoiu.
Pentru a consulta Rechizitoriul din articolul scris de Ion Cristoiu puteți intra AICI.