Ipoteză uimitoare: "Particula lui Dumnezeu", descoperită de acceleratorul de particule LHC

Ipoteză uimitoare: "Particula lui Dumnezeu", descoperită de acceleratorul de particule LHC

Potrivit celor mai recente speculaţii, cel mai mare accelerator de particule din lume ar fi descoperit bosonul Higgs, o particulă subatomică cunoscută şi sub numele de „particula lui Dumnezeu”, informează Daily Mail.

Această ipoteză are la bază o notă internă anonimă care a fost postată parţial pe blogul matematicianului Peter Woit de la Universitatea Columbia.

Potrivit documentului, informaţia ar proveni de la fizicienii de la Large Hadron Collider (LHC), acceleratorul de particule construit de CERN în apropierea Genevei.

Părerile sunt împărțite în ceea ce priveşte această descoperire. În timp ce unii cercetători susţin că documentul este o farsă, alţii spun că ar putea fi o mare descoperire în fizica particulelor care ar ajuta la înţelegerea felului în care funcţionează universul.

Conform teoriei Modelului Standard din fizica particulelor, bosonul Higgs conferă masă tuturor celorlalte particule şi este crucial pentru a înţelege cum s-a format universul după Big Bang.

LHC, considerat cel mai precis instrument fizic creat de om, al cărui cost de producţie s-a ridicat la suma de 3,8 miliarde de euro, şi-a reluat experimentele ştiinţifice cu protoni în februarie.

Oamenii de ştiinţă încearcă să identifice bosonii Higgs, particule subatomice, instabile, numite şi „ale lui Dumnezeu”, cruciale pentru înţelegerea fizicii actuale, pe care mulţi le-au studiat fără să le fi văzut vreodată.

 

Tags: