Jiul, poluat cu cărbune: Se pare că reprezentanții Companiei Naționale a Huilei au spălat rocile în râu

Jiul, poluat cu cărbune: Se pare că reprezentanții Companiei Naționale a Huilei au spălat rocile în râu

Râul Jiu a fost poluat cu cărbune iar autorităţile au intrat imediat în alertă după ce o persoană aflată la mânăstirea Lainici a anunţat că apa este de culoare închisă. Dacă se va dovedi că poluarea a fost una intenţionată, cei vinovaţi riscă dosar penal. După informaţiile existente cei de la Compania Naţională a huilei ar fi spălat cărbunele în rîul Jiu.

 “Deci a fost foarte puternic poluat. Deci poluarea aceasta accidentală urmează să stabilim mâine cu agenții economici care sunt pe Valea Jiului unde s-a produs această poluare accidentală,” a declarat Costică Păunescu, director tehnic al Administrației Bazinale Jiu din Craiova.

Reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu au fost la fața locului pentru a vedea cât de gravă este situaţia. Au fost luate probe, iar concluziile sunt dezastruoase.

“Nu s-a mai întâmplat în ultimii un an și jumătate – doi ani, ne așteptam ca Jiul să fie curat, dar din întâmplare iarăși mă repet, el nu ne convine așa cum este,” au spus aceștia.

Imediat s-a dat raportul şi Ministrului Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb.

Până în anul 2005 Jiul era unul dintre cele mai poluate râuri, dar fenomenul fusese stopat pentru că exploatările miniere din Valea Jiului au implementat un program de spălare a cărbunelui care presupune nepoluarea râului.

Râul Jiu, poluat cu cărbune

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_22169').select();" id="embed_text_22169" />