Klaus Iohannis a participat la bilanțul SRI pentru 2021. Președintele n-a făcut nicio declarație de presă la ieșire

Klaus Iohannis a participat la bilanțul SRI pentru 2021. Președintele n-a făcut nicio declarație de presă la ieșire
Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la activitatea de bilanț a Serviciului Român de Informații pentru anul 2021. Șeful statului a ieșit din sediul SRI după circa două ore și nu a făcut declarații de presă, potrivit Libertatea.

Klaus Iohannis n-a făcut nicio declarație de presă după bilanțul SRI

Președintele României a ieșit din sediul SRI din bulevardul Libertății, București, și s-a îmbrățișat cu directorul instituției, Eduard Hellvig, iar apoi s-a urcat în mașina prezidențială și a plecat, fără să facă declarații de presă.

La ședința de la SRI a participat și prim-ministrul Nicolae Ciucă, liderul PNL, însă nici el nu a făcut declarații de presă la ieșire.

Evenimentul de la SRI a venit în contextul dezbaterilor aprinse pe care le-a provocat draftul legilor privind securitatea națională, un domeniu care, spunea Klaus Iohannis, este reglementat de legi de la începutul anilor 1990.

„Noi avem anumite legi pe domeniul securității naționale care au fost făcute la începutul anilor `90, când democrația a fost nouă, s-a încercat să se construiască instituții moderne, europene, care respectă drepturile cetățeanului, însă în timp știm că lucrurile trebuie adaptate contextului. Pentru asta, a fost întocmit un proiect, câte un proiect pe aceste legi. Acum ne aflăm în faza în care avem primul draft, acesta nu este destinat publicului larg. Este un prim draft care urmează să fie analizat de Guvern, de CSAT, pe urmă de Parlament”, spunea președintele Klaus Iohannis, în 7 iunie.

Pe de altă parte, au existat mai multe voci critice, una dintre ele fiind politologul Stelian Tănase, care susține că societatea civilă „trebuie să se trezească, căci este în mare pericol”.

„Societatea civilă trebuie să se trezească, căci este într-un mare pericol. Pretextul este evident. Dacă avem o criză cu Ucraina și Rusia, este exact momentul în care au decis să acționeze. Invocând, bineînțeles, „patria în pericol”…Vin alegerile, în 2024. Este un fel de zornăit de arme înaintea campaniei electorale (…) Se pregătesc niște jocuri, niște combinații, anumite grupuri vor să se apropie și mai mult de putere”, a declarat el într-un interviu pentru Libertatea.

Invitat la Realitatea Plus, Stelian Tănase a comentat și declarațiile directorului SRI.

„Înțeleg din mesajul lui Hellvig că societatea este vinovată că suferă de securism. Dar agenții ăștia secreți care ne spionează și azi, ne ascultă telefoanele și fac tot felul de combinații operative, ei ce sunt, nu ei generează această suspiciune?! Amestecul lor în presă, în mediul de afaceri, în politică, nu asta alimentează neîncrederea și suspiciunea? (…) Mi s-a părut chiar ofensator, adică de ce să spui lucrurile astea, nu societatea este de vină, ea este bolnavă, încă, după 50 de ani de împilare, de Securitate, de anchete și cenzuri”, susține politologul.

Urmăriți B1TV.ro și pe