Stelian Tănase, replică pentru Eduard Helvig: Este ofensator să le ceri românilor să se vindece de securism

Stelian Tănase, replică pentru Eduard Helvig: Este ofensator să le ceri românilor să se vindece de securism
Stelian Tănase: Este ofensator să le ceri românilor să se vindece de securism// Sursa Foto: Facebook

Stelian Tănase a reacționat la discursul susținut de directorul SRI, Eduard Hellvig privind proiectul legilor siguranței naționale. Politologul crede că este o insultă să afirmi despre un popor că „trebuie să se vindece de securism”, după ce a suferit 50 de ani de represiune comunistă.

Invitat la Realitatea Plus, Stelian Tănase a declarat că existe 3 mari probleme în discursul lui Hellvig: lipsa prezenței presei de la eveniment, faptul că discursul a fost citit și insinuările că societatea românească „suferă de securism”.

„Prima remarcă este că aș fi vrut să fie in direct cu jurnaliștii, să răspundă la întrebări. Chestia asta, de DIRECTOR ÎMPĂIAT, care iese la televizor, vorbește la microfoane și face stânga-împrejur după ce ne transmite mesajul nu este un lucru bun și nu diminuează bănuielile și neîncrederea pe care oamenii o au într-un asemenea instituție și a directorului respectiv. Asta este prima observație.

A doua este că citește bine, mai bine decât Ciucă, pune punct, face pauză de respirație, (….) n-am obosit ascultându-l și nici nu m-am enervat, mai ales că urmăream să văd dacă transmite un anume mesaj.

 În al treilea rând, înțeleg din mesajul lui Hellvig că societatea este vinovată că suferă de securism. Dar agenții ăștia secreți care ne spionează și azi, ne ascultă telefoanele și fac tot felul de combinații operative, ei ce sunt, nu ei generează această suspiciune?! Amestecul lor în presă, în mediul de afaceri, în politică, nu asta alimentează neîncrederea și suspiciunea? (…) Mi s-a părut chiar ofensator, adică de ce să spui lucrurile astea, nu societatea este de vină, ea este bolnavă, încă, după 50 de ani de împilare, de Securitate, de anchete și cenzuri.

VOI SUNTEȚI DE VINĂ că în 30 de ani nu ați reușit să veniți cu altă față, să convingeți societatea că sunteți Albă ca Zăpada. Transformarea ar trebui să se producă din interiorul serviciilor. (…) Toată această imagine de corupție, de rivalități in interiorul serviciilor, astea trebuie să se schimbe”, a afirmat Stelian Tănase, potrivit sursei citate.

Urmăriți B1TV.ro și pe