Laura Codruța Kovesi, despre anchetele privind referendumul: Procurorii nu au făcut niciun abuz, au dat curs plângerilor existente

Laura Codruța Kovesi, despre anchetele privind referendumul: Procurorii nu au făcut niciun abuz, au dat curs plângerilor existente

Procurorul general al României, Laura Codruța Kovesi, a oferit miercuri explicații cu privire la anchetele parchetului privind fraudele de la referendumul pentru demiterea președintelui, în urma unei solicitări transmise de premierul Victor Ponta.

Noi nu cercetăm cetățenii pentru că au votat, nici pentru modul în care au votat, nici măcar nu sunt întrebați cum au votat. Procurorii nu au făcut niciun abuz, ci au dat curs plângerilor care ne-au fost adresate” a declarat Kovesi.

Procurorul a dat și câteva detalii din datele strânse până în prezent.

Din cele peste 500 de plângeri care ne-au fost adresate, mai multe de jumătate privesc infracțiunea de împiedicare a dreptului de vot sau au ca obiect mita electorală” a explicat procurorul general.

”Din primele investigații s-a stabilit că sunt persoane care au votat atât pe lista electorală permanetă, cât și pe lista electorală suplimentară. La foarte multe persoane apare aceeași semnătură, apar CNP-uri dublate” a mai spus Kovesi.

Procurorii DNA efectuează verificări în mai multe județe din țară, existând suspiciuni că, în principal în Teleorman, Vrancea, Mehedinți și Giurgiu, au existat numeroase fraude. DNA a verificat comuna Suraia din județul Vrancea, în legătură cu referendumul, existând suspiciuni că ar fi existat cazuri de vot multiplu. De asemenea, s-au făcut anchete în Gorj și în Olt, unde procurorii au întrebat oamenii dacă au fost la vot și dacă își recunosc semnăturile din tabelele folosite la referendum.

Procurorul general, după ședința de plen a CSM

Embed: " />