Laureata premiului Nobel pentru Literatură, Annie Ernaux, este cunoscută și pentru memoriile despre relația pe care a avut-o cu un diplomat rus

Laureata premiului Nobel pentru Literatură, Annie Ernaux, este cunoscută și pentru memoriile despre relația pe care a avut-o cu un diplomat rus
Calitatea care distinge scrierile lui Ernaux despre sex de alte scriitoare este absența totală a rușinii.

În 1988, scriitoarea franceză premiată Annie Ernaux a fost într-o excursie în Rusia sovietică. În ultima zi a turneului, la Leningrad, ea a început o aventură cu un diplomat rus căsătorit de la ambasada sovietică din Franța.

Calitatea care distinge scrierile lui Ernaux despre sex este absența totală a rușinii

El avea 35 de ani, ea avea 48 de ani. Când s-au întors la Paris, au continuat. Getting Lost (publicat acum în traducere) este jurnalul original, nealterat, pe care Ernaux l-a scris în timpul celor 18 luni petrecute împreună.

Această aventură a produs nu una, ci două cărți. Simpla pasiune, memoriile sale asemănătoare unui roman despre aceeași aventură, este probabil cea mai cunoscută lucrare a sa (alături de „Anii”, capodopera sa, o repovestire artistică a istoriei franceze postbelice așa cum a fost trăită de o femeie).

Calitatea care distinge scrierile lui Ernaux despre sex de alte scriitoare este absența totală a rușinii.
În cazul ei, dorința aduce mai multă dorință, impulsul morții, al fericirii și chiar traume din trecut, cum ar fi avortul, dar niciodată la umilință.

Toate cărțile ei reușesc să salveze de la uitare fragedele detalii umane. Împreună, ele spun, în fragmente, povestea unei femei din secolul al XX-lea care a trăit din plin, a căutat în egală măsură durerea și fericirea și apoi și-a încredințat cu sinceritate descoperirile cititorilor.

Scurtă biografie a autobiografei Annie Ernaux

Annie Ernaux, născută Duchesne, (n. 1 septembrie 1940, Lillebonne) a scris, în esență, autobiografie. Cartea ei Les Années (Anii) a fost publicată în Franța în 2008 și are în continuare un mare succes.

În 1974, Ernaux a publicat primul ei roman autobiografic Les Armoires vides. În 1984, a primit Prix Renaudot pentru La Place.

În 2011, ea a publicat L’Autre Fille, o scrisoare către sora ei care a murit la vârstă de șase ani, cu doi ani înainte de nașterea autoarei. L’Atelier noir a fost publicată tot în anul 2011. Antologia Écrire la vie a fost publicată în 2011.

Pe lângă majoritatea lucrărilor autobiografice, aceasta include și fotografii și extrase din jurnal.
În aprilie 2016, ea a publicat o autobiografie, Mémoire de fille, în care tratează primele experiențe sexuale din vara anului 1958.

A câștigat atât recunoașterea literară, sub forma Premiului Renaudot, cât și un mare număr de cititori odată cu publicarea relatării vieții tatălui său, La place, în 1983.

În ansamblu, operele sale au primit premiul pentru limba franceză și premiul Marguerite Yourcenar, precum și publicarea aproape integrală a operelor sale de până acum în ediția Quarto la Gallimard în 2011 (Ernaux este prima scriitoare care a fost publicată în această serie în timpul vieții).

În 2014 a fost distinsă cu titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea din Cergy-Pontoise.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
16:01 - O angajată a Primăriei Pașcani, acuzată de trafic de influență: ar fi primit aproximativ 45.000 de euro de la mai multe persoane cu scopul de a le rezolva solicitările
15:51 - Muncitorii români din Croația continuă protestele în Zagreb. N-au fost plătiți de două luni
15:50 - Primăria Brașov, amendată după accidentul în lanț din zona Dârste
15:38 - Cum funcționează contra propaganda ucraineană? Povestea unei tinere care vorbește cu mii de ruși în Telegram: „Sper că cel puțin câțiva oameni vor ajunge la ideea că ‘Soțul meu îmi este mai drag decât Herson'”
15:37 - Niculae Bădălău, arestat preventiv, a fost revocat de Parlament de la Curtea de Conturi (VIDEO)
15:29 - Preotul Vasile Bratie, despre venirea lui Moș Nicolae în copilăria sa: „Aveam nişte opinci roase de capră pe care nu puteam să le dăm cu cremă, dar le spălam şi le aşezam frumos lângă uşă”
15:27 - Ambasadorul Emil Hurezeanu, despre aderarea la Schengen: Președintele Austriei are o opinie favorabilă României. Decizia finală aparține guvernului, iar semnalele nu sunt optimiste
15:11 - Veste uriașă pentru Simona Halep: „S-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organism”
15:08 - Tudor Chirilă, replici dure la adresa lui Denis Roabes: „Știți cum e la fotbal? Când echipa joacă bine e meritul jucătorilor, când echipa nu joacă bine e vina antrenorului”
15:06 - Adrian Negrescu, despre „taxa pe soare”: E ca un fel de bomboană pe colivă în sectorul energetic. Virgil Popescu s-a pierdut în declarații. De fiecare dată când a fost vorba de energie, au fost măsuri ezitante (VIDEO)