Localitățile din România unde masca a devenit obligatorie. Ce amendă poți încasa dacă nu o porți

Localitățile din România unde masca a devenit obligatorie. Ce amendă poți încasa dacă nu o porți

Încă de săptămâna trecută, purtarea măștii devine obligatorie și în spații deschise, în zonele aglomerate și acolo unde se înregistrează un număr crescut de cazuri de coronavirus, potrivit unui anunț făcut de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„Acolo unde incidenţa infectărilor e sub 3 la mie, purtarea măştii va fi obligatorie în zonele aglomerate, inclusiv zonele pietonale şi de aşteptare. Când incidenţa depăşeşte 3 la mie, purtarea măştii va fi obligatorie în toate spaţiile deschise, de la plecarea de acasă până la revenirea acasă”, a precizat Raed Arafat.

Nerespectarea acestei măsuri este sancționată cu amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei.

Unde este obligatorie masca de protecție

Măsura obligativității portului măștii în spațiile deschise a fost deja luată în mai multe localități sau chiar județe din România.

În București s-a luat deja această măsură, în condițiile în care rata de incidență a depășit deja trei cazuri la 1.000 de locuitori.

Și în județul Cluj rata de incidență a depășit 3 cazuri la 1.000 de locuitori, prin urmare masca a devenit obligatorie în toate spațiile deschise.

Alte orașe unde s-a depășit rata de incidență 3 la mia de locuitori și unde masca a devenit obligatorie, inclusiv în spațiile deschise sunt: Craiova, Râmnicu-Vâlcea și Sfântu-Gheorghe.

În județul Caraș Severin, masca de protecție este valabilă pentru toate localitățile.

Aceeași restricție, care prevede portul obligatoriu al măștii, a fost reglementată deCJSU Prahovaîn 9 comune:Păuleşti, Sălciile, Gura Vadului, Plopu, Blejoi, Breaza, Surani, Fulga şi Măneşti.

Masca de protecţie a devenit obligatorie și în toate spaţiile deschise din municipiul Suceava, începând din 17 octombrie, decizie luată la solicitarea primăriei, analizată de specialiştii DSP şi dispusă în şedinţa de vineri a CJSU.

Totodată,CJSU Sibiua hotărât purtarea obligatorie a măștii de protecție în toate spațiile publice din 17 localități din județ:Apoldu de Jos (Sat Apoldu de Jos), Bârghiş (Sat Bârghiş), Porumbacu de Jos (Sat Scoreiu şi Sat Colun), Şura Mare (Sat Hamba), Şelimbăr (Sat Mohu), Arpaşu de Jos (Sat Nou Român), Ludoş (Sat Gusu), Aţel (Sat Dupuş), Merghindeal (Sat Merghindeal şi Sat Dealu Frumos), Nocrich (Sat Nocrich), Loamneş (Sat Armeni), Sălişte (Oraş Sălişte), Alţâna (Sat Beneşti), Roşia (Sat Caşolţ) şi Racoviţa (Sat Racoviţa).

Pe lângă București, mai avem și alte orașe mari intrate de luni în scenariul roșu. Vorbim în primul rand de Cluj-Napoca, oraș care a ajuns la o rata de 3.02, dar avem și Bacău cu 4,44, Bârlad în județul Vaslui cu 3,99, Dorohoi în Botoșani cu 3,94, Alba Iulia cu 4,19, Aiud tot în Alba, cu 6.88, Zalău cu 4,58, Odorheiu Secuiesc, Sfantu Gheorghe și MIercurea Ciuc, toate cu o rată peste 3, și mai în sud, Craiova cu 3,01, Turnu Măgurele cu 4,05, Alexandria dar și Roșiori de Vede, cu peste 3.

Multe alte reședințe de județ însă sunt în pericol să intre pe lista roșie și le vedem pe hartă. Brașov a ajuns la 2,48, Târgoviște este acum la 2,68, Sibiu are 2,84, Timișoara 2,72, Baia Mare 2.37, Iași, 2.51, Suceava 2.64, Piatra Neamț 2,70, Urziceni 2.45 și Constanta 2.03.

Starea de urgență a fost prelungită

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că s-a aprobat prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie.

Arafat a anunțat de asemenea că evenimentele private, precum nunți, botezuri sau mese festive, atât în spațiile deschise, cât și la interior, vor fi interzise pe plan național, până la scăderea numărului de cazuri de coronavirus.

Pe de altă parte, CNSU a decis că restaurantele, teatrele și sălile de cinema se vor putea redeschide și funcționa în interior în două incidențe: cu capacitate de 50% în zonele unde sunt până la 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, iar cu capacitate de 30% și cu program limitat până la ora 23.00 în zonele unde sunt de la 1,5 până la 3 cazuri de COVID la mia de locuitori. Localurile din zone cu peste 3 cazuri la mia de locuitori rămân închise.

Ultima oră
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”
21:43 - Ludovic Orban: Sunt pregătit să îmi asum răspunderea guvernării / Dacă va exista posibilitatea de a discuta din nou despre portofolii, eu sunt deschis / Nominalizarea miniștrilor e apanajul formațiunilor (VIDEO)
21:34 - Ludovic Orban, despre posibilitatea ca Cioloș să fie numit premier la schimb cu refacerea coaliției: „Asta e o glumă. Partidul cel mai puternic din coaliție dă premierul”
21:20 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis m-a desemnat de trei ori prim-ministru. M-ar fi desemnat și a patra oară dacă la negocierile din coaliție, USR-PLUS m-ar fi preferat pe mine”