Ludovic Orban: Am atacat la CCR legea care prevede redeschiderea pieţelor. O lege nu poate să modifice o Hotărâre de Guvern legată de starea de alertă (VIDEO)

Ludovic Orban: Am atacat la CCR legea care prevede redeschiderea pieţelor. O lege nu poate să modifice o Hotărâre de Guvern legată de starea de alertă (VIDEO)

Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, că Guvernul a atacat la Curtea Constituțională legea care prevede redeschiderea piețelor ce funcționează în spații închise. Activitatea în cadrul acestora a fost suspendată de Executiv la începutul lunii, ca măsură de limitare a răspândirii coronavirusului. Orban a precizat că Guvernul ia în calcul redeschiderea acestor piețe, dar orice decizie va ține cont de evoluția epidemiei de COVID-19. Pe de altă parte, Guvernul a atacat la CCR legea care prevede același lucru, unul dintre argumente fiind că o lege nu poate modifica o Hotărâre de Guvern care se referă la starea de alertă.

Klaus Iohannis: Legea pentru redeschiderea pieţelor nu a ajuns la mine / Marcel Ciolacu: Președintele minte

Luni, răspunzând întrebărilor reporterilor, președintele Klaus Iohannis a afirmat că legea care permite redeschiderea piețelor nu a ajuns pe masa lui, pentru a fi promulgată.

În replică, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, l-a acuzat pe șeful statului că minte, căci respectivul act normativ a ajuns la promulgare acum aproape 20 de zile: „Iohannis minte din nou! Legea cu deschiderea pieţelor este trimisă la promulgare de aproape 20 de zile! Să îl ajutăm pe Iohannis să se documenteze! A minţit cu vaccinul, a minţit cu infectările şi acum minte şi cu pieţele!!!”.

Pe 10 noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 78/2019 privind modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare. Un amendament al liderului PSD Marcel Ciolacu şi al senatorul PSD Daniel Zamfir prevede ca pieţele în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante şi talciocurile să rămână deschise în perioada stării de alertă, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

Potrivit site-ul Camerei Deputaţilor, Legea a fost trimisă la promulgare pe data de 12 noiembrie.

Guvernul Orban a atacat la CCR legea care prevede redeschiderea piețelor

După acest schimb de replici, premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul pe care îl conduce a atacat la Curtea Constituională legea în cauză.

„Am atacat la Curtea Constituţională, pentru că legea nu poate să schimbe o Hotărâre de Guvern.

O lege care reglementează activitatea pieţelor nu poate să modifice o Hotărâre de Guvern care este legată de starea de alertă şi mai sunt şi alte motive de neconstituţionalitate. Cred că vineri am semnat atacarea”, a spus Orban.

Ludovic Orban: Am atacat la CCR legea care prevede redeschiderea pieţelor

Ludovic Orban susține că Guvernul ia în calcul redeschiderea piețelor

Orban a mai spus că guvernanții iau în calcul redeschiderea piețelor care funcționează în spații închise. Totul depinde, însă, de evoluția epidemiei de coronavirus.

„Analizăm posibilitatea redeschiderii piețelor care funcționează în spații închisem cu atât mai mult cu cât a venit iarna, temperatura a coborât.

Analizăm posibilitatea de a redeschide piețele. Sunt și alte măsuri, dar orice decizie o vom lua în funcție de voluția epidemică”, a declarat premierul Ludovic Orban, luni.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
11:52 - După protestele fără precedent, China relaxează restricțiile împotriva Covid-19: decizia majoră anunțată de Beijing pare să reprezinte un răspuns clar la nivel național
11:43 - 25 de persoane reținute pentru un presupus complot de extremă dreapta pentru răsturnarea statului german. Au fost efectuate arestări și în Austria, și în Italia
11:40 - O tânără mămică a avut parte de șocul vieții sale după ce a născut. Totul s-a întâmplat de Sfântul Nicolae
11:33 - Sărbători fără colindători? Orașul în care cei care pleacă la colindat riscă amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei
11:21 - Reacția lui Culiță Sterp la apariția informațiilor conform cărora ar fi omorât un om: „M-ați făcut criminal, asta nu o să rămână așa”. Ce măsuri va lua artistul
11:20 - Surse: România insistă pentru un vot pe aderarea la Schengen în Consiliul Justiție și Afaceri Interne. Țara noastră ar putea fi primită în ciuda opoziției manifestate de Austria, într-o premieră istorică (VIDEO)
11:13 - Cine e Jenna Ortega, actrița principală din Wednesday. Detalii pe care nu le știai despre ea
10:59 - Antonio Guterres (ONU): Omenirea a devenit o armă de extincție în masă. Lăsând la o parte visurile iluzorii ale miliardarilor, nu există o Planetă B / Canada cere o țintă de 30% pentru conservarea naturii
10:55 - Poștașii din Vaslui se modernizează. Pensia vine mai rapid pe biciclete electrice
10:48 - Sezonul doi al serialului „Wednesday” de pe Netflix a fost anunțat și va avea premiera în anul 2024