Luna trecută, pe locul al doilea în clasamentul celor mai călduroase luni iulie din istorie. O serie de 13 luni cu temperaturi record, încheiată

Luna trecută, pe locul al doilea în clasamentul celor mai călduroase luni iulie din istorie. O serie de 13 luni cu temperaturi record, încheiată
Foto: Pixabay

Luna iulie a anului 2024 ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai călduroase luni iulie din istorie, încheind o succesiune de 13 luni cu temperaturi record. Serviciul Copernicus privind schimbările climatice al UE a informat că fenomenul a fsot alimentat într-o oarecare măsură de El Nino.

Iulie 2024, a doua cea mai căldură lună iulie din istoria înregistrărilor

Copernicus precizează că temeratura în iulie 2024 a fost cu 1,48 grade Celsius mai mare decât în perioada de referință 1850-1990.

În schimb, două zile din iulie 2024 au fost cele mai călduroase din istoria măsurătorilor.

În mare parte, temperaturile ridicate au fost influențate de emisiile de gaze cu efecte de seră produse de industriile bazate pe combustibili fosili. Și oceanele s-au confurntat cu o creștere neobișnuită a temperaturilor, deși nu sunt afectate de El Nino.

„Acest El Nino s-a încheiat, dar o asemenea magnitudine în ceea ce priveşte creşterea temperaturilor ca imagine de ansamblu e destul de similară cu situaţia în care ne aflam în urmă cu un an”, a declarat Julien Nicolas, cercetător climatic în cadrul Copernicus, scrie Agerpres.

„Nu s-au terminat recordurile de temperatură care provoacă valuri de caniculă… Ştim că această tendinţă de încălzire pe termen lung poate fi asociată, cu un grad ridicat de încredere, impactului activităţilor umane asupra climei”, a adăugat el.

Temperaturi peste medie au fost înregistrate în sudul şi estul Europei, vestul Statelor Unite, vestul Canadei, cea mai mare parte a Africii, Orientul Mijlociu, Asia şi estul Antarcticii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`