MAE: Ambasada din Pretoria și Consulatul General de la Cape Town gestionează situația a 39 de români

MAE: Ambasada din Pretoria și Consulatul General de la Cape Town gestionează situația a 39 de români
Foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

Ambasada României la Pretoria și Consulatul General al României la Cape Town gestionează, la acest moment, situația a 39 de cetățeni români – turiști și membri ai unei delegații sportive – ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aveau rezervări, informează duminică Ministerul Afacerilor Externe.

Statele UE au căzut de acord vineri să suspende temporar legăturile aeriene cu Africa australă, regiunea afectată de varianta Omicron a SARS-CoV-2, detectată între timp în mai multe țări europene. Decizia a venit la recomandarea formulată de Comisia Europeană și se referă la Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia și Zimbabwe.

MAE, precizări despre situația românilor cărora li se oferă asistență pentru a părăsi Africa de Sud

„Astfel, față de situația din cursul zilei de sâmbătă, 27 noiembrie, când MAE avea în evidență 36 de cetățeni români, MAE informează că un cetățean român a reușit să părăsească Africa de Sud cu un zbor de linie, iar alți 4 cetățeni români și-au notificat prezența la Ambasada României și au solicitat sprijin consular. Totodată, suplimentar celor 39 de cetățeni români cărora li se oferă asistență, încă 7 cetățeni români care solicitaseră asistență consulară celor două misiuni diplomatice au reușit să își rezerve locuri pe alte curse către Europa și au plecat deja ori sunt programați să plece în cursul zilei de astăzi”, se arată în comunicatul transmis duminică de MAE.

Potrivit MAE, reprezentanții misiunilor diplomatice și consulare ale României în Africa de Sud se află în continuare într-un contact permanent cu românii care au solicitat sprijin consular.

„De asemenea, MAE acționează în prezent în strânsă coordonare cu celelalte instituții competente și va acorda întreg sprijinul pentru buna desfășurare a operațiunilor de repatriere a cetățenilor români, prin organizarea unui zbor special în perioada imediat următoare, în conformitate cu deciziile recent adoptate în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență”, mai spune MAE.

Românii aflați încă în Africa de Sud care doresc să părăsească țara și nu și-au notificat încă prezența și intenția de a se repatria sunt sfătuiți de MAE „să o facă în cel mai scurt timp”.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Pretoria: +27 0123464231+27 124600061 și ale Consulatului General al României la Cape Town: +27 021 761 5932+ 27 021 761 22 84, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice +27 828 19 1765 sau cel al oficiului consular +27 79 27 22 466.

MAE folosește acest prilej pentru a recomanda cetățenilor români aflați în statele afectate de noua variantă de coronavirus să mențină legătura cu companiile aeriene, operatorii de turism, precum și cu misiunile diplomatice și consulare ale României din zonă, în vederea identificării unor alternative de revenire în România, dacă situația o impune.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să analizeze cu atenție oportunitatea oricărei deplasări către statele afectate de noua variantă de coronavirus și să se informeze temeinic anterior deplasării prin consultarea secțiunii Atenționări de călătorie COVID-19 de pe pagina de internet a MAE https://www.mae.ro/node/51759 pentru informații privind măsurile adoptate de alte state în contextul pandemiei de COVID-19.