”Mai bine mor decât să mă predau călăilor comunişti!” Povestea fascinantă a omului care a ales libertatea și a devenit un proscris

”Mai bine mor decât să mă predau călăilor comunişti!” Povestea fascinantă a omului care a ales libertatea și a devenit un proscris
Foto: pressone.ro

Gheorghe Pașca a căpătat o aureolă legendară pentru modul în care a reușit să-i sfideze pe comuniști și să păcălească, din 1948 până în 1956, forțele Securității, susține Valentin Șchiopu într-un material pentru pressone.ro.

Bun cunoscător al munților din Maramureș și din zona Năsăudului, foarte iscusit în arta camuflajului, Pașca a reușit vreme de opt ani să evite capcanele serviciului 361 "Bande".
În dimineața zilei de 5 februarie 1956, însă, o informație oferită de un apropiat i-a condus pe urmăritori la una dintre ascunzătorile partizanului. 12 gloanțe au trecut prin trupul lui Pașca, deși unii susțin că el s-ar fi sinucis pentru a nu le da satisfacția de a fi prins.

Trupul său și al unui prieten au fost expuse apoi în toaleta publică din centrul orașului Năsăud, cu mesajul: "Cine face ca ei ca ei să pățească!". Ulterior, ei au fost îngropați fără preot, fără slujbă, în cimitirul țiganilor din Năsăud.

Preotul ortodox din satul Nepos, Vasile Rus, a confrunta dosarul de la Securitate al partizanului cu mărturiile supravieţuitorilor acelor vremi și a găsit în Gheorghe Pașca un om absolut fascinant. Preotul susține că misiunea sa se va încheia doar când osemintele lui vor fi găsite și reînhumate în localitatea natală a eroului, Săliștea de Sus (Maramureş), iar operațiunile de căutare ale trupului au început deja și vor mai fi.

Preotul a aflat că, prin anii 30, Pașca a supravegheat o partidă de vânătare organizată pentru familia regală și chiar a salvat viața unuia dintre participanți, trăgând un glonț în fruntea ursoaicei care tăbărâse asupra acestuia să-l sfâșie.

Drept răsplată, el a primit o armă de vânătoare modernă la care nu a renunțat nici după 46, când comuniștii i-au cerut în repetate rânduri să o predea. Când n-a mai fost chip să se împotrivească şi să rămână liber, Gheorghe Pașca a luat calea munților.

Se spune că Securiteatea, pentru a-l prinde, a încercat să se foloseacă de iubirea vieții lui, Ioana Vlad, dar în dosar nu există informații despre o racolare a ei.

După o îndelungată documentare, preotul Vasile Rus spune că soția lui Paşca, Anisia, a trimis-o pe Ioana Vlad, în iarna lui 1950, să-i ducă alimente fugarului şi că a fost alegerea acesteia să rămână cu ibovnicul ei. Peste doi ani, Ioana a născut o fetiță în buncărul lui Pașca. Al doilea lor copil avea să se nască în penitenciarul din Satu Mare.

În 1953, Securitatea aflase de existența a două buncăre pe muntele Comarnice, acolo unde se ascundeau Pașca, Vlad, fetița lor și unul dintre camarazii lui Pașca. Pe 4 iunie 53 numeroase trupe s-au mobilizat în încercarea de a-i încercui. Schimbul de focuri a durat cinci ore.

Pașca și prietenul său s-au făcut nevăzuți, dar Ioana a rămas pentru a nu-și pune în pericol copiii. Ea a fost închisă în penitenciarul din Satu Mare.
De la începutul anului 55, acțiunile Securității s-au intensificat și s-a creat o adevărat rețea de informatori, iar Pașca se expunea tot mai mult, încercând să-și ajute familia cu mâncare și haine.

În februarie '56, el a murit în confruntarea de pe Izvor, lângă satul Bichigiu. De 60 de ani, osemintele sale zac într-o ladă, în cimitirul țiganilor din Năsăud. În septembrie, ar putea fi scoase la suprafață și apoi reînhumate după datina creștină.

Tags:
Ultima oră
00:00 - Primele concluzii după tragedia din București: Nu au fost asigurate în totalitate acele sprijiniri de maluri pentru a nu se genera acest eveniment
23:58 - Cum s-au dat de gol mai mulți români veniți din Luton, care au prezentat certificate COVID false. Raed Arafat: Acest lucru e extrem de grav, înseamnă că ești dispus să răspândești boala, că nu te interesează nimic
23:25 - Alexandru Rafila, despre testarea obligatorie, pe banii lor, a medicilor care refuză vaccinarea: Îi va enerva. Cum să-i pedepsești? Tu ai nevoie de ei pentru valul 4 al pandemiei și vii să-i ameninți? (VIDEO)
23:11 - Raed Arafat, primele declarații după tragedia de la Biblioteca Națională: Aceste accidente denotă că nu s-a asigurat zona foarte bine
22:48 - Alexandru Rafila: N-avem încă 5 milioane de persoane vaccinate cu ambele doze, dar am văzut un clip postat de premier. Eu știu că atunci când ai un eșec, nu faci un videoclip ca să sărbătorești (VIDEO)
22:38 - Cutremur în Vrancea. Seismul produs luni seara este cel de-al 11-lea înregistrat în România, în ultimele două zile
22:22 - Cipru introduce măsuri mult mai stricte pentru prevenirea COVID-19. Ce acte trebuie să aibă turiștii la intrarea în țară și în spațiile publice
22:12 - Virgil Guran (PNL): Sper că nu se dau bani la rectificare contra voturi. Vedem atunci… / Avem colegi cărora li s-au scos niște dosare / Serviciile au intervenit prin partide. Asta nu trebuie să se mai întâmple (VIDEO)
21:35 - Virgil Popescu, ministrul Energiei: OMV nu poate vinde acțiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului român
21:30 - Violeta Alexandru: Rectificarea bugetară nu trebuie să pară ca și când ar fi o vânătoare de vrăjitoare, ca și cum așteptăm la cotitură un pretext contra unor miniștri