Majoritatea maghiară din Sfântu Gheorghe a refuzat să îi acorde unui român premiul Pro Urbe. Rodica Pârvan (PSD): Este o atitudine total DISCRIMINATORIE / Antal Arpad: Eu nu mă simt responsabil

Majoritatea maghiară din Sfântu Gheorghe a refuzat să îi acorde unui român premiul Pro Urbe. Rodica Pârvan (PSD): Este o atitudine total DISCRIMINATORIE / Antal Arpad: Eu nu mă simt responsabil
Foto: We Radio

Noi dispute în Sfântu Gheorghe, după ce Primăria a refuzat, pentru al patrulea an la rând, să ofere premiul Pro Urbe unui cetățean de naționalitate română. Reprezentanții comunităților română și maghiară s-au acuzat reciproc de lipsă de toleranță.

Decizia, luată cu majoritatea voturilor din partea UDMR, a fost ca titlul Pro Urbe să fie acordat lui Dancs Arpad, pentru activitatea sa desfășurată în beneficiul comunității locale, dar consiliera PSD Rodica Pârvan a contestat decizia, declarând că premiul i s-ar fi cuvenit unui român. Consiliera a invocat și faptul că din anul 2013, pe considerentul naționalității, niciun român nu a mai primit acest titlu.

„Nu am nimic cu persoana nominalizată, ci cu principiul. Războiul s-a încheiat, iar dacă cineva are impresia că a câștigat, în fond l-a pierdut, adâncind prăpastia, abisul care există între noi (comunitățile română și maghiară). (…) Este o atitudine total discriminatorie și voi protesta în continuare”, a declarat Rodica Pârvan.

Rodica Pârvan a spus că prima sa acțiune de protest va fi de a nu participa la Zilele Sfântu Gheorghe și ulterior de a vota împotriva tuturor proiectelor de hotărâri ce vor fi puse pe ordinea de zi a următoarelor trei ședinte din Consiliul local, informează mesagerulcovasna.

Reprezentanta PSD l-a acuzat pe primarul Antal Arpad că „a transformat premiul Pro Urbe într-o monedă de schimb” pentru anumite frustrări etnice, dar și de faptul că nu și-a îndeplinit „,misiunea de mediator între cele două comunități”. În replică, primarul Arpad a declarat: „Eu am sperat că vom intra într-o competiție a gesturilor pozitive. Eu nu mă simt responsabil. Ar trebui să tragem linie și să contruim ceva împreună”, precizând că deschiderea față de români nu a fost recepționată pozitiv.

Premiul Pro Urbe este cea mai înaltă distincție a Consiliului Local Municipal, pentru a recompensa moral persoanele care au crescut la creșterea bunăstării comunității locale sau prestigiului și se acordă în fiecare an în cadrul zilelor orașului, unei persoane care a împlinit vârsta de 70 de ani.