Mărmureanu: Cutremurul din Noua Zeelandă scapă România de seisme

Mărmureanu: Cutremurul din Noua Zeelandă scapă România de seisme
Foto: agenda.ro

Directorul Instiutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu a declarat, marți, că energiile descărcate luni noapte în Noua Zeelandă diminuează posibilitățile producerii unui seism în România.

„Din punctul nostru de vedere, din punctul de vedere al României, este o situaţie favorabilă din cauza că energia se descarcă acolo”, a declarat Mărmureanu, citat de Gândul.

Întrebat dacă există vreo legătură între seismul violent produs în Noua Zeelandă și zona Vrancea, Gheorghe Mărmureanu a declarat: „Nu. Din contră, este o situaţie favorabilă pentru noi”. El susține că Noua Zeelandă va fi foarte activă până în 2022, ceea ce înseamnă că partea europeană va fi mai liniștită.

Directorul Institutului de Fizică a Pământului a explicat și magnitudinea seismului. Potrivit specialistului, cutremurul din Noua Zeelandă a avut de fapt 7,4 grade pe scara Richter.

„Există vreo 12 scări seismice. În partea asiatică, seismele se măsoară într-o altă scară, diferită de Richter. Cutremurul a avut, într-adevăr, 6,3 grade, dar într-o altă scară. Pe Richter, a avut 7,4 grade”, a mai spus Mărmureanu.

În urma cutremurului devastator produs în noaptea de luni spre marți în Noua Zeelandă 65 de persoane au murit și alte câteva sute au fost rănite. Seismul, cu magnitudinea de 6,3 pe scara Richter, a provocat și pagube materiale considerabile. Zeci de clădiri au fost dărâmate, drumurile au fost avariate, iar liniile telefonice și cele de electricitate nu mai funcționează.

Ultima oră
00:00 - Primele concluzii după tragedia din București: Nu au fost asigurate în totalitate acele sprijiniri de maluri pentru a nu se genera acest eveniment
23:58 - Cum s-au dat de gol mai mulți români veniți din Luton, care au prezentat certificate COVID false. Raed Arafat: Acest lucru e extrem de grav, înseamnă că ești dispus să răspândești boala, că nu te interesează nimic
23:25 - Alexandru Rafila, despre testarea obligatorie, pe banii lor, a medicilor care refuză vaccinarea: Îi va enerva. Cum să-i pedepsești? Tu ai nevoie de ei pentru valul 4 al pandemiei și vii să-i ameninți? (VIDEO)
23:11 - Raed Arafat, primele declarații după tragedia de la Biblioteca Națională: Aceste accidente denotă că nu s-a asigurat zona foarte bine
22:48 - Alexandru Rafila: N-avem încă 5 milioane de persoane vaccinate cu ambele doze, dar am văzut un clip postat de premier. Eu știu că atunci când ai un eșec, nu faci un videoclip ca să sărbătorești (VIDEO)
22:22 - Cipru introduce măsuri mult mai stricte pentru prevenirea COVID-19. Ce acte trebuie să aibă turiștii la intrarea în țară și în spațiile publice
22:12 - Virgil Guran (PNL): Sper că nu se dau bani la rectificare contra voturi. Vedem atunci… / Avem colegi cărora li s-au scos niște dosare / Serviciile au intervenit prin partide. Asta nu trebuie să se mai întâmple (VIDEO)
21:35 - Virgil Popescu, ministrul Energiei: OMV nu poate vinde acțiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului român
21:30 - Violeta Alexandru: Rectificarea bugetară nu trebuie să pară ca și când ar fi o vânătoare de vrăjitoare, ca și cum așteptăm la cotitură un pretext contra unor miniștri
21:01 - Revoltă într-o comunitate din Spania, după ce un român a fost bătut până la comă de mai mulți interlopi. Indivizii, cunoscuți pentru faptul că atacă oamenii doar ca să se distreze (VIDEO)