Mașinile DNA vor fi alimentate de la Lukoil în următorii patru ani

Mașinile DNA vor fi alimentate de la Lukoil în următorii patru ani
Foto: B1 TV

Lukoil a tras lozul cel mare. Compania va alimenta în următorii patru ani maşinile Direcţiei Naţionale Anticorupţie, informează B1 TV. Contractul, în valoare de peste 1,3 milioane de euro, a fost atribuit în urma unei licitaţii deschise la care s-au înscris trei ofertanţi, susţin reprezentaţii rafinăriei ploieştene. Şi nu e singura veste bună pentru companie. Sechestrul în cazul Lukoil a fost redus la jumătate, după ce ruşii au contestat măsura în instanță.

Potrivit Caietului de Sarcini al licitaţiei publice, Lukoil România se angajează ca în perioada 2016-2020 să asigure carburanţi auto, pe bază de card de credit şi bonuri valorice, tuturor autoturismelor DNA. Furnizorul va garanta astfel o limită de credit în valoare de minimum 200.000 lei pentru cardurile de carburant. Potrivit procurorilor DNA, cei de la Lukoil au venit cu oferta cea mai bună, respectiv preţul cel mai scăzut, învingându-i astfel pe ceilalţi doi ofertanţi, OMV Petrom Marketing şi Rompetrol Downstream.

Valoarea contractului atribuit lui Lukoil de către DNA depăşeşte 1,3 milioane de euro şi este finanţat din fonduri bugetare. Chiar în ziua în care s-a aflat că rafinăria va alimenta DNA, sechestrul pe companie a fost redus la jumătate. Decizia a fost luată de Tribunalul Prahova după ce inițial sechestrul pus pe conturile Lukoil România și Lukoil Olanda fusese redus la 2 miliarde de euro. Reprezentanții rușilor au contestat măsura în instanță, iar judecătorii au decis ca sub sechestru să mai rămână 1,1 miliarde de euro.

Anchetatorii susţin că între 2008 şi 2014 firma ar fi încercat să transfere profitul în străinătate, o schemă de fraudare care cuprinde societăţi din corporaţia internaţională Lukoil, firme moldoveneşti şi societăţi cu sedii în paradisuri fiscale.