Măsurile propuse de Ministerul Culturii pentru reluarea activităților în sălile de spectacol / Bogdan Gheorghiu: Activitatea culturală a fost aproape inexistentă în ultimele 7 luni

Măsurile propuse de Ministerul Culturii pentru reluarea activităților în sălile de spectacol / Bogdan Gheorghiu: Activitatea culturală a fost aproape inexistentă în ultimele 7 luni
Foto: Ministerul Culturii / Facebook

Ministerul Culturii susține că face toate demersurile necesare pentru ca sălile de spectacol, teatrele și cinematografele să fie închise doar după epuizarea tuturor celorlalte măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului. Ministerul afirmă că, din datele primite de la Institutul Național de Sănătate Publică, până acum nu a izbucnit niciun focar de COVID-19 în vreo instituție de cultură sau în cadrul vreunei activități culturale. Acesta a mai transmis că publicul spectator a scăzut cu aproximativ 75% acum față de aceeași perioadă a anului trecut, din cauza epidemiei de coronavirus, iar sălile funcționează la jumătate din capacitatea de ocupare.

Ministerul Culturii mai afirmă că, în acest moment, nu sunt restricționate activitățile culturale desfășurate în aer liber sau din muzee și biblioteci.

Precizările vin în contextul în care autoritățile au decis, la nivelul Capitalei, suspendarea spectacolelor de teatru și a activității cinematografelor. „Arta este o victimă colaterală. Nu am avut niciun focar”, a reacționat ministrul Bogdan Gheorghiu.

Măsuri anti-coronavirus propuse de Ministerul Culturii în instituțiile de spectacol și cinematografe

În cazul în care epidemia continuă să înregistreze o evoluție îngrijorătoare, Ministerul nu recomandă suspendarea generală a activității în instituțiile de cultură. În schimb, propune o serie de măsuri ce pot da o siguranță în plus.

Măsurile anti-coronavirus propuse de Ministerul Culturii:

  • controale în instituțiile de spectacol și cinematografe
  • impunerea unei capacități de doar 30% pentru sălile de spectacol și cinematografe
  • o mai mare distanțare fizică
  • funcționarea instituțiilor de spectacol și a cinematografelor într-un interval orar restrâns
  • închiderea instituțiilor doar acolo unde au fost găsite nereguli.

Bogdan Gheorghiu: Activitatea culturală în toată țara a fost aproape inexistentă în ultimele șapte luni, din cauza epidemiei de COVID-19

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a deplâns situația în care a ajuns acest domeniu în ultimele șapte luni. Activitatea culturală a fost aproape inexistență, deși nu s-a constatat că evenimentele de acest fel duc la o creștere a numărului de infectări cu coronavirus.

„Activitatea culturală în toată țara a fost aproape inexistentă în ultimele șapte luni. Au fost anulate toate festivalurile mari, iar teatrele și cinematografele au fost complet închise până la mijlocul lunii septembrie. Consider că evenimentele culturale nu au contribuit în vreun fel la creșterea numărului de noi îmbolnăviri”, a declarat ministrul.

Bogdan Gheorghiu a recomandat deschiderea cât mai rapidă a teatrelor, cinematografelor și sălilor de spectacole, evident, cu respectarea măsurilor sanitare.

„Avem deja un dialog cu prefecţii judeţelor unde observăm o creştere a incidenţei cumulate din ultimele 14 zile la mia de locuitori și sperăm ca activitățile culturale să nu se mai afle printre primele segmente economice suspendate. Totodată, facem demersuri să fie reluate cu prioritate, pentru că reprezintă cel mai mic risc dintre activitățile restricționate. Suntem victime colaterale, instituţiile de spectacol neînregistrând niciun focar în ultimele 14 zile”, a mai declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe