Maternitățile din Galați, rămase fără nicio doză de vaccin contra tuberculozei

Maternitățile din Galați, rămase fără nicio doză de vaccin contra tuberculozei
Foto: paginamedicala.ro

Maternităţile din judeţul Galaţi au rămas fără nicio doză de vaccin contra tuberculozei. Acesta reprezintă prima imunizare după naştere împotriva bolii, iar, deja, 76 de bebeluşi din Galaţi au rămas neimunizaţi. Vaccinul nu mai este produs în România şi este cumpărat din afara ţării, la preţuri chiar de şase ori mai mari. Situaţia este cu atât mai gravă la Galaţi, deoarece judeţul se clasează pe locul trei pe ţară ca număr de bolnavi de tuberculoză.

Astfel, bebeluşii care au venit pe lume în Galaţi în ultimele zile riscă să se îmbolnăvească de tuberculoză. Vaccinul se poate face în primele cinci luni de viaţă ale copilului.

Sperăm ca până la sfârşitul lunii sau începutul lunii septembrie vaccinul să ajungă la Galaţi, de la Bucureşti. Vaccinul trebuia să intre în ţară pe 8 august, dar din păcate au fost probleme cu procedurile de import. Formalităţile au întârziat, astfel că acum la nivel naţional avem această situaţie de criză.”, a declarat doctorul Valentin Boldea, directorul Direcției de Sănătate Publică din Galați.

Medicii sunt îngrijoraţi atât de lipsa vaccinului, cât şi de faptul că multe mame vor uita să ţină legătura cu maternităţile pentru a afla când vor fi refăcute stocurile.

E foarte important să nu uite să vaccineze copiii. Există multe care îi pot ajuta pe copii. Acest vaccin în primul rând, dar mai sunt şi altele. Unii părinţi omit, uită, din neştiinţă să îşi vaccineze copiii. E un pas foarte important pentru sănătatea lor, ce nu trebuie ratat”, a declarat Iulia Negru, medic neonatolog la Maternitatea Spitalului de Urgență Galați.

Vestea că vaccinul contra tuberculozei nu se găseşte în maternităţi le îngrijorează pe proaspetele mămicim, care nu pot decât să spere că vaccinul va di adus în curând în maternități.

La nivelul judeţului Galaţi se folosesc lunar 70-80 de flacoane cu un astfel de vaccin. Fiecare flacon conţine 20 de doze.

Ultima oră
19:38 - Ludovic Orban: Investițiile în comunitățile locale nu au voie să se oprească! Cel puțin 40 de miliarde de lei trebuie prevăzute pentru PNDL 3. De la nivelul Guvernului trebuie să înceapă discuțiile aplicate
19:15 - Turiștii își pot lua adio de la porumbul de pe plajă. Vânzătorii ambulanți, amendați de polițiști
19:11 - Premieră: Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea înfiinţează o companie aeriană locală. Curse regulate către Bucureşti, din martie 2022 / Anunțul făcut de Ilie Bolojan și Florin Birta (VIDEO)
18:42 - Aproape 15.300 de persoane, vaccinate anti-COVID în ultima zi. Peste 11.000 au primit prima doză
18:38 - Permisul de sănătate și vaccinarea îngrijitorilor, aprobate de Consiliul Constituțional din Franța
18:07 - Raed Arafat: La acest moment, întoarcerea la școală e planificată în condiții de normalitate (VIDEO)
17:57 - Moderna anunță că vaccinul său anti-COVID prezintă o eficiență de 93%, chiar și la șase luni de la administrarea rapelului
17:46 - Florin Cîțu dă asigurări că vor fi plătite în continuare facturile aferente proiectelor din PNDL 1 şi 2: Nu e adevărat că au fost întârzieri. Vor fi alocate noi resurse, nu e nicio problemă (VIDEO)
17:25 - Florin Cîţu, întrebat ce măsuri concrete a luat Guvernul în faţa valului 4 al pandemiei: Am ieșit din valurile anterioare mult mai bine decât celelalte ţări. Și acum vom lua cele mai bune soluţii (VIDEO)
17:20 - Bulgaria, în zona portocalie din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19. Autoritățile înăspresc măsurile sanitare. La ce trebuie să fie atenți turiștii