Mihai Daraban (CCIR): E nevoie urgent de resetarea administrativă a României pe formatul curților de apel, anume reducerea numărului de județe la 15

Mihai Daraban (CCIR): E nevoie urgent de resetarea administrativă a României pe formatul curților de apel, anume reducerea numărului de județe la 15
Foto: Camera de Comerț și Industrie a României / Facebook

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a declarat că este nevoie urgentă de o resetare administrativă a României pe formatul curților de apel existente, și anume reducerea numărului de județe la 15.

Daraban a mai avertizat că anul acesta, probabil, vom ajunge la peste 20 de miliarde de euro deficit al balanței comerciale.

Daraban (CCIR) insistă pe „resetarea administrativă” a României

Joi, Camera de Comerț și Industrie a României, împreună cu casa de avocatură Piperea & Asociații, a organizat conferința Noul Cod Comercial Român, eveniment la care au participat specialiști din cadrul Băncii Naționale a României, Asociației Române a Băncilor, profesioniști din domeniul juridic, profesori universitari, judecători și avocați.

„Se vorbește de foarte mulți ani de necesitatea resetării legislației economice, dar prea mare lucru nu s-a făcut în acest sens. Poate nu ar strica un „plagiat pozitiv” în această problemă, având in vedere faptul că primul Cod Comercial din România, apărut în 1887, era de inspirație italiană. În lumea civilizată, rolul camerei de comerț este foarte bine cunoscut. Din păcate, pentru că nu au fost asumate politic, camerele de comerț din România au rămas o formă fără fond, deși beneficiază de o lege specifică făcută chiar de Statul Român. Suntem foarte atenți la ceea ce înseamnă cheltuirea banului public și diplomația economică. În ceea ce privește cheltuirea banului public, consider că este nevoie urgentă de o resetare administrativă a României pe formatul curților de apel existente, și anume reducerea numărului de județe la 15”, a declarat Mihai Daraban, președintele CCIR, în cadrul evenimentului.

Acesta a atras apoi atenția asupra deficitului balanței comerciale: „In ceea ce privește diplomația economică, dacă la sfârșitul lui 2015 deficitul balantei comerciale era de 8,37 miliarde euro, am ajuns, în numai 5 ani, la 18,36 miliarde de euro. Anul acesta probabil vom ajunge la peste 20 de miliarde de euro deficit al balanței comerciale. Datele arată foarte clar că exportul României este realizat de firmele cu capital străin care activează aici. Consumatorul știe ce vrea, dar nu vine nimeni în fața acestuia să-i satisfacă acest apetit al mărfurilor de import. Acest lucru nu se întâmplă pentru simplul fapt că diplomația economica românească nu există. Ambasadele României din Uniunea Europeană sunt înţesate de personal, dar în țări G20, precum Japonia, Coreea de Sud, Australia sau Brazilia, nu existăm. Probabil, în acest nou cod comercial va trebui să existe o solidaritate a mediului de business cu CCIR pentru ca diplomația economică românească să răspundă în mod eficient cerințelor pieţei”.

De altfel, CCIR insistă pe necesitatea unor politici adaptate la realitățile comunității de business, care să asigure predictibilitate și transparență. Camera de Comerț și Industrie a României susține că pentru ea este prioritară îmbunătățirea permanentă a cadrului normativ pentru mediul de afaceri – parteneriatul public-privat, achizițiile publice, fiscalitatea, legislația muncii, codul comercial – printr-o consultare reală cu mediul antreprenorial.

„Un nou cod comercial român se impune din motive de asigurare a continuității activității economice. De asemenea, Noul Cod comercial român trebuie să restabilească responsabilitatea, pentru a se putea „repara” capitalismul și liberalismul economic, atât de necesare păcii sociale și îmbunătățirii condiției umane. Nu în ultimul rând, un nou cod comercial român trebuie să asigure pavăza împotriva excepționalismului economic și juridic, care se bazează pe o continuă stare de alertă sau de urgență, sub pretextul unor crize continui sau repetate, și care permite achizițiile publice directe, fără licitație și fără competiție, accelerarea nenaturală a unor proceduri de autorizare, certificare, licență sau concesiune”, a declarat, la rândul său, Gheorghe Piperea, fondatorul casei de avocatură Piperea și Asociații.

Ștefan Deaconu, președintele Curții de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR, a subliniat că motorul economiei globale este chiar comerțul în sine: „Trecerea raporturilor comerciale în reglementarea Codului Civil, invocată de adepții teoriei moniste, aceea că reglementările trebuie să se regăsească în același cod, nu înseamnă și dispariția relațiilor comerciale. Ele vor continua să existe și cred că, dimpotrivă, această reglementare a relațiilor comerciale în Codul Civil a scos la iveală nevoia reglementării relațiilor comerciale într-o lege distinctă. Indiferent de viziunea monistă sau dualistă, dreptul comercial, activitățile comerciale și implicit arbitrajul comercial sunt o realitate și ele nu vor dispărea. Raporturile comerciale există pentru avem o bază obiectivă a relațiilor sociale, specifică acestei activități de comerț. Comerțul în sine este motorul economiei globale, aceasta fiind o realitate pe care nu o putem nega”.

Ultima oră
00:15 - Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
23:49 - Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat rapid
23:10 - Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
22:53 - Beatrice Mahler: Am triplat consumul de oxigen față de valul 3 / Măsurile suplimentare din spital ne creează o stare de confort care a lipsit în trecut
22:31 - Gina Pistol și fetița au plecat din casa lui Smiley
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său