Anunţul făcut de Guvern chiar de Paşte. Ministerul Agriculturii vrea să dea ajutoare substanţiale. Cine poate beneficia de bani

Anunţul făcut de Guvern chiar de Paşte. Ministerul Agriculturii vrea să dea ajutoare substanţiale. Cine poate beneficia de bani

Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunţă, chiar de Paşte, că pune la bătaie sume importante de bani pentru a veni în sprijinul fermierilor români.
Instituţia intenţionează să acorde un plafon maxim de aproape 80 de milioane de euro de la bugetul de stat, prin bugetul ministerului, pentru fiecare măsură de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru culturi, potrivit unui proiect de Hotărâre elaborat de instituţie.

Astfel, Ministerul Agriculturii vrea să aprobe următoarele plafoane aferente măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal, inclusiv cele rezultate în urma transferului de fonduri: 31,6 milioane euro pentru soia; 11,87 milioane euro pentru lucernă; 400.000 euro pentru mazăre boabe şi fasole boabe; 179.760 euro pentru cânepă pentru ulei şi/sau fibră; 4,69 milioane euro pentru orez; 823.200 euro pentru sămânţă de cartof; 126.880 euro pentru hamei; 20,66 milioane euro pentru sfeclă de zahăr; 2,06 milioane euro pentru tomate pentru industrializare cultivate în câmp; 23.410 euro pentru castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp; 4,47 milioane euro pentru legume cultivate în sere şi solare (roşii, castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau pentru industrializare, ardei, varză şi vinete pentru consum în stare proaspătă); 480.000 euro pentru fructe destinate industrializării (prune, mere, cireşe, vişine, caise şi zarzăre); 1,74 milioane euro pentru cartof timpuriu pentru industrializare.

„Plăţile pentru măsurile de sprijin cuplat în sectorul vegetal se fac în lei, la cursul de schimb de 4,5993 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2017 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, din 30 septembrie 2017”, se arată în proiectul de act normativ, conform news.ro.