Ministrul Economiei, despre situația României: „Nu aş spune că urmează o criză imensă, este o criză economică suprapusă peste criza sanitară”

Ministrul Economiei, despre situația României: „Nu aş spune că urmează o criză imensă, este o criză economică suprapusă peste criza sanitară”
Sursa Foto: Arhivă B1.ro

Ministrul Economiei a declarat că nu se aşteaptă să urmeze „o criză imensă” în România, deși țara noastră traversează o criză economică.

Virgil Popescu, despre criza economică din România

„Suntem în criză economică, dar suntem într-o criză care este suprapusă peste o criză sanitară. Nu aş spune că urmează o criză imensă, este o criză economică suprapusă peste criza sanitară”, a declarat Virgil Popescu, într-o conferinţă de presă desfăşurată în Bascov, Argeș.

De asemenea, acesta a mai precizat că IMM-urile vor beneficia în continuare de susţinere.

„Aţi văzut primul pas pe care l-am făcut vizavi de întreprinderile mici şi mijlocii, de capitalul autohton, cu acel miliard de euro pe care dorim să-l introducem în economie până pe 31 decembrie.

Lucrăm în momentul de faţă la direcţiile strategice şi suntem în negocieri foarte clare cu Comisia Europeană pentru Planul naţional de rezilienţă, practic vorbim de alte 30 de miliarde de euro şi ne batem la Comisia Europeană şi cred că vom obţine acceptul acesteia ca din acest plan de rezilienţă să fie finanţat un capitol special pentru întreprinderi mici şi mijlocii”, a mai explicat ministrul Economiei.

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri: „Sunt relativ optimist că economia își va reveni până la sfârșitul anului”

Mai mult, la sfârșitul verii, Virgil Popescu se arăta „relativ optimist” cu privire la șansele de revenire a economiei românești până la finele anului, după criza generată de epidemia de coronavirus.

Acesta a remarcat faptul că economiile din Europa de Vest au repornit și merg spre turație maximă, fapt ce ne va ajuta și pe noi.

„Tot ce se întâmplă în Germania, în Europa, se vede în special în zona de automotive din România, care este foarte legată de industria europeană de automotive. Și discutam cu reprezentanți ai acestei industrii și îmi spuneau că au comenzi de 120% și că mai angajează oameni.

E clar că dacă ei angajează să producă componente pentru industria auto, au piață în partea cealaltă, în Europa de Vest, să vândă. E clar că economiile din Europa de Vest au repornit și merg spre turație maximă.

Eu sunt relativ optimist că economia României își va reveni până la sfârșitul anului”, a declarat Virgil Popescu, pentru Digi24.

Virgil Popescu: Cred că în această vară turismul intern a fost la cele mai ridicate cote

De asemenea, ministrul vede și o parte pozitivă în toată această criză. În opinia sa, turismul intern a fost în această vară la cele mai ridicate cote şi va avea încasări mai mari decât în perioada similară a anului trecut.

„Eu vă spun că în această vară cred că turismul intern a fost la cele mai ridicate cote. Pe litoral este absolut plin, la munte e plin, în nordul Moldovei e plin, în Maramureş e plin, pe Clisura Dunării nu găseşti loc să rezervi nici în septembrie. Cred că foarte mulţi turişti români au preferat din motive de siguranţă probabil şi de sănătate să îşi petreacă vacanţele în România. De aceea cred că pe perioada aceasta de vară nu putem vorbi în turism de pierderi mari. Evident dacă adunăm din urmă per total ieşim în pierdere, dar a fost recuperată în perioada de vară o foarte mare parte din pierdere. Aştept cu foarte mare interes comunicarea statisticii aferentă lunii august ca să vedem exact unde ne vom situa”, a afirmat Virgil Popescu în primele zile ale lunii septembrie.