Ministrul Sănătății confirmă introducerea coplății pentru serviciile de spitalizare

Ministrul Sănătății confirmă introducerea coplății pentru serviciile de spitalizare

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a confirmat miercuri faptul că Guvernul a aprobat HG privind coplata pentru serviciile de spitalizare, care urmează să fie introdusă de la 1 aprilie. Taxa va fi plătită o singură dată, la momentul externării din spital.

Nicolăescu a precizat pentru Mediafax că în Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014 aprobat de Guvern sunt trecute şi categoriile de pacienţi exceptaţi de la coplată.

„Vrem să micşorăm timpul pe care un pacient îl petrece în spital, încurajând spitalizarea de zi şi îngrijirile la domiciliu. Asta înseamnă că poate să plece mai repede din spital, dacă spitalul are grijă de pacient acasă, ca să-l supravegheze. Lucruri care se pot face acasă cu bani mai puţini şi confort mai mult. E o schimbare de atitudine. Sunt convins că nu se va întâmplă de mâine, dar într-un an de zile, cu control, supraveghere, se va putea întâmplă”, a declarat ministrul.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că forma finală a Contractului cadru păstrează plata medicului de familie la 50% per serviciu şi 50% per capita, şi nu 70% per capita şi 30% per serviciu, cum a fost prevăzut în prima formă a proiectului.

„Pentru spitalele publice avem câteva modificări, unele foarte dure. Una este blocarea efectuării de arierate în continuare. România are astăzi datorii de circa 4,5 miliarde de lei, acumulate în perioada 2009- 2012. Guvernul face eforturi imense să plătească în 2013 arietate de 2,3 miliarde de lei. Managerii care înregistrează arierate timp de trei luni consecutive vor fi demiși”, a declarat ministrul Nicolăescu, într-o conferință de presă.

Coplata este una dintre măsurile convenite cu FMI, în acordul de stand-by încheiat de România cu instituția financiară.

Pacienții vor plăti taxă de spitalizare de la 1 aprilie

Embed:

 

Nicolăescu: Prin coplată încercăm să suplinim lipsa de finanțare

Embed:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
18:37 - În loc să primească 100 de dolari, a primit 10,4 milioane și i-a cheltuit după bunul plac. Femeia riscă acum zeci de ani de închisoare
18:32 - Poliţiştii ieşeni caută patru tineri care au plecat de la domiciliu și nu au mai revenit. Dacă i-ați văzut, sunați la 112! (FOTO)
18:28 - Localitate din România unde un apartament cu două camere poate fi cumpărat cu 6000 euro…mobilat. Te-ai muta acolo?
18:13 - DIICOT renunță la urmărirea penală față de o redacție căreia îi blocase activitatea și recunoaște că publicarea unui articol a dus la arestarea unui agresor
18:11 - Dana Dărăban, ACUE: Românii riscă să primească facturile la gaze și curent cu întârziere
18:01 - UE va legifera centralizarea informațiilor referitoare la sănătatea cetățenilor, politici de gestionarea a epidemiilor dar și procedurile de achiziție a medicamentelor în statele membre
17:50 - Marius Pașcan îi critică dur pe liberalii Virgil Popescu și Nicolae Ciucă: A ajuns un măscărici acest ministru. E un demagog sadea / Prăbușirea Armatei în sondaje are legătură și cu generalul din fruntea Guvernului (VIDEO)
17:48 - Directorul CIA susține că Putin nu va ezita să apeleze la arsenalul militar nuclear: „Poate fi destul de periculos și nesăbuit”
17:24 - Edi Iordănescu, scrisoare către fanii naționalei după campania dezolantă din Liga Națiunilor: „Fotbaliștii noștri sunt în pragul în care randamentul lor trebuie să atingă nivelul maxim”
17:24 - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, anunță că 200.000 de noi recruți au ajuns în forțele armate ruse