Ministrul Sănătății, despre situația epidemiologică actuală: „Luna septembrie este o lună grea. În măsura în care se vor respecta normele, vom putea să gestionăm o creștere relativ mică a numărului de cazuri de la o zi la alta”

Ministrul Sănătății, despre situația epidemiologică actuală: „Luna septembrie este o lună grea.  În măsura în care se vor respecta normele, vom putea să gestionăm o creștere relativ mică a numărului de cazuri de la o zi la alta”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Miercuri seara, într-o intervenție la DIGI 24, Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, a dezbătut subiectul vaccinului anti-COVID al companiei britanice AstraZeneca, care asuspendat testele clinice pe oameni, după ce vaccinul lor anti-Covid a avut reacții adverse grave la unul dintre pacienți.

PotrivitNew York Times, care citează o persoană ce cunoaște situația, un participant la test din Marea Britanie a fost diagnosticat cumielită transversă, un sindrom inflamator ce afectează coloana vertebrală și, adesea, este provocată de infecții virale.

Ministrul Sănătății, despre vaccinul anti-COVID destinat României

„În faza de testare 3, orice incident oprește studiul, iar o echipă independentă evaluează acel pacient. Rămâne ca cele 300 de milioane de doze, achiziționate de Comisia Europeană, cu un posibil plus de 100 de milioane, să vină în decembrie, o primă tranșă de 30 de milioane, iar în primul trimestru al anului viitor să putem beneficia de ele”, a declarat Nelu Tătaru, dând asigurări că procesul merge mai departe.

„Se preconiza ca în decembrie să vină prima tranșă și în ianurie să putem face primele vaccinuri. Tranșa care trebuia să vină pentru România era de 1.290.000 de doze. În măsura în care acest vaccin va fi sigur, vom știi și noi și îl vom găsi și pe piața europeană”, spune ministrul.

În ceea ce privește primii beneficiari ai vacccinului anti-COVID,Ministrul Sănătății a menționat că„noi am făcut o solicitare Comisiei Europene pentru 10.700.000 de cetățeni. Prioritate vor avea vârstele extreme, cu morbidități, și persoanele care lucrează în sectorul sanitar, precum și cel didactic”.

Nelu Tătaru, despre situația epidemiologică actuală

„Noi suntem într-un platou dințat, în a doua cocoașă din primul val. Luna septembrie este o lună grea, prin precauțiile pe care trebuie să ni le asumăm și să le respectăm cu toții.

Am avut un 1 septembrie cu reluarea activității în restaurante, în teatre și cinematografe, cu întoarcerea populații din concedii și aglomerarea transportului în comun, acum odată cu redeschiderea școlilor, pe 14 septembrie, iar o aglomerare a transportului în comun, o lună de campanie electorală, alegerile de pe 27. Sunt niște reluări de activități pe care le-am preconizat în contextul respectării unor norme. În măsura în care se vor respecta aceste norme, vom putea să gestionăm o creștere relativ mică a numărului de cazuri de la o zi la alta, în același platou. Dacă nu respectăm aceste reguli, putem transforma acest platou într-o nouă pantă ascendentă”, a precizat Nelu Tătaru.

„Evaluarea noastră a fost corectă în virtutea unui număr de cazuri relativ constant în ultima perioadă. Dacă la început eram pe locul 2 sau 3, acum am văzut că sunt țări care au mii de cazuri de la o zi la alta. Sunt reguli, sunt precauții care trebuie menținute. În ultima evaluare, pe 7 septembrie, erau doar 43 de localități din cele peste 3000 care aveau un scenariu roșu, 410 localități într-un scenariu galben și 2728 de localități în scenariul verde”,mai susține ministrul.

Ultima oră
00:08 - Alexandru Rafila: PSD nu poate să aibă doar Ministerul Sănătății într-un moment atât de greu. Ar fi boicotat de Dan Vîlceanu. Cum să rezolvi o criză fără să ai resurse?
00:05 - Lora nu mai poate să facă fața emoțiilor: „A murit cu mine”
23:59 - Alexandru Rafila (PSD) cere o lună de „solidaritate națională” împotriva pandemiei: Dacă ne ținem serios de treabă, putem obține imunitatea colectivă spre sfârșitul anului
23:57 - Emma Raducanu, elogiată de către Simona Halep: „Poate să intre în top 10 WTA foarte repede”. Ce i-a atras atenția în mod special fostului lider mondial
23:40 - Marea Britanie: Supermarketurile ascund rafturile goale cu poze cu legume și fructe. „Mmmm, fotografii delicioase cu sparanghel” (FOTO)
23:40 - Alexandru Cicâldău, gol pentru Galatasaray în derby-ul cu Beșiktaș. Internaționalul român a reușit o performanță fără precedent după decembrie 2015 (FOTO, VIDEO)
23:27 - Cosmin Natanticu, pus în fața unei alegeri decisive. Eliza: „Mi s-au promis lucruri și nu s-au mai întâmplat”
23:15 - Pepe, din nou îndrăgostit. A fost surprins de paparazzi cu noua iubită și noul bolid de lux (FOTO)
23:07 - Octavian Jurma: Agresivitatea bolii în ultima vreme face medicii și specialiștii în boli infecțioase să suspecteze că am putea avea de-a face în România cu o nouă variantă Delta (VIDEO)
23:02 - Haos după impunerea certificatului verde COVID pentru accesul în instituții: „Mi-a spus să depun online. Ce e aia?“