Mircea Iliescu, cercetător la Cambridge: Științific nu există nicio legătură între vaccinul AstraZeneca și acele cheaguri de sânge. EMA spune că beneficiile depășesc riscurile (VIDEO)

Mircea Iliescu, cercetător la Cambridge: Științific nu există nicio legătură între vaccinul AstraZeneca și acele cheaguri de sânge. EMA spune că beneficiile depășesc riscurile (VIDEO)
foto: Hepta.ro / DPA Images / Dipayan Bose

Mircea Iliescu, cercetător la Universitatea Cambridge, a comentat decizia anumitor state europene de a suspenda vaccinarea anti-COVID-19 cu serul de la AstraZeneca și Universitatea Oxford, după ce au fost semnalate cazuri de tromboze. El susține că din punct de vedere științific, în acest moment, nu există nicio legătură între vaccinul anglo-suedez și acele cheaguri de sânge.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Științific nu există nicio legătură între vaccinul AstraZeneca și acele cheaguri de sânge, susține Mircea Iliescu, cercetător la Cambridge

Întrebat de Tudor Mușat la „Actualitatea”, luni, pe B1 TV, cum ar trebui gestionată chestiunea vaccinării cu serul AstraZeneca, Mircea Iliescu a declarat: „Este o situație nefericită, în sensul în care deja în momentul în care anumite țări au suspendat acest proces oamenii vor fi foarte suspicioși, chiar dacă, repet, momentan nu avem o legătură. Științific nu există nicio legătură între vaccin și acele cazuri de cheaguri de sânge, asta trebuie spus, e foarte important de spus. Avem milioane de oameni vaccinați cu AstraZeneca și în Marea Britanie cel puțin n-au fost aceste efecte secundare, și în Europa sunt foarte puține. Este o situație nefericită, pentru că țările trebuie să investigheze. Nu pot să vorbesc în numele Germaniei, Franței sau al altei țări, chiar și a României, să spun de ce au suspendat procesul. Bănuiesc că dintr-o precauție extremă au hotărât să îl suspende, dar au datoria ca atunci când vor afla cel mai probabil că nu există nicio legătură să încerce să ofere din nou încredere oamenilor. Pentru că acum, încrederea este zdruncinată. Sigur, oamenii, când sunt suspicioși deja, devin și mai suspicioși la astfel de știri”.

„Trebuie să spunem, însă, și România trebuie să spună că vaccinul este sigur și că milioane de oameni vaccinați n-au avut nimic. Nu știu să spun de autoritățile din România dacă trebuie să se ia sau nu după Germania. Cred că avem și noi un consiliu de oameni înțelepți care ar trebui să ia această hotărâre independent, uitându-ne la datele științifice. Datele științifice momentan sunt clare – și EMA, Agenția Europeană (a Medicamentului, n.r.), a spus că beneficiile acestui vaccin depășesc cu mult riscurile, mai ales în situația în care nu avem destule doze din celelalte vaccinuri”, a adăugat Mircea Iliescu, cercetător la Universitatea Cambridge.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:28 - Vor fi maxim 16 ministere în noul Guvern. Decizia coaliției
17:27 - Gheorghe Ialomițianu: Guvernul actual a sacrificat finanțele României pentru câștigarea alegerilor. Numai de la începutul anului datoria publică până în septembrie a crescut cu 140 de miliarde de lei, mai mult decât în pandemie (VIDEO)
17:04 - Consiliul JAI discută joi despre data de eliminare a controalelor la frontieră pentru România și Bulgaria, anunță MAI. Cătălin Predoiu va participa la eveniment
17:02 - Un italian a rămas fără 33.000 de euro după ce s-a îndrăgostit de o româncă. Cum l-a păcălit
17:01 - Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: Atacul cibernetic asupra Electrica a aparţinut grupării Lynx Ransomware
16:59 - Cunoscut epidemiolog din România, despre Boala X: „Rata de mortalitate este 7,6%. La COVID era de 1%”. Care sunt cele mai frecvente simptome
16:43 - Prima reacție a lui Clotilde Armand după pierderea procesului cu ANI: „Justiția lui Ciolacu funcționează” / „Voi ataca decizia la instanțele europene”
16:42 - Macron și Tusk vor discuta despre o forță de menținere păcii în Ucraina, cu 40.000 de trupe străine
16:36 - Diana Stoica, despre discuțiile dintre partidele pro-europene: “Suntem în etapa în care stabilim ce vrem să facem împreună, să punem niște baze solide, un calendar cu niște măsuri concrete pe care să le luăm” (VIDEO)
16:29 - Ghețarii din Italia au continuat să se retragă în 2024. Întregul arc alpin se topește