Mircea Miclea: Susțin mărirea substanțială a salariilor profesorilor, dar în funcție de prestația didactică / Ipocrizia crasă a președintelui și ministrului Educației o poate vedea acum toată lumea

Mircea Miclea: Susțin mărirea substanțială a salariilor profesorilor, dar în funcție de prestația didactică / Ipocrizia crasă a președintelui și ministrului Educației o poate vedea acum toată lumea
Mircea Miclea. Sursă foto: Captură video - TVRCluj / YouTube

Mircea Miclea, psiholog și fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, a declarat că salariile profesorilor ar trebui mărite substanțial, dar nu oricum, ci în funcție de prestația didactică. De asemenea, profesorii ar trebui să devină angajații școlii, așa încât unitățile de învățământ să-i poată angaja pe cei buni și să-i dea afară pe cei slabi. Toate acestea ar trebui făcute simultan pentru a ajunge la un act de educație de calitate.

Totodată, Miclea a criticat sindicatele, pentru că au reacționat abia acum, nu când guvernanții au anunțat bugetul pentru educație la un minim istoric, dar și pe politicieni, pentru că sunt ipocriți când pretind că le pasă de educație.

Declarațiile au fost făcute pentru Edupedu.ro, în contextul în care principalele trei federații sindicale din învățământ au anunțat grevă generală din 22 mai, pe termen nelimitat, principalele revendicări având legătură cu nivelul de sporuri și de salarizare.

Cum trebuie plătiți profesorii așa încât predarea să fie una de calitate

Mircea Miclea a declarat întâi că susține „clar mărirea substanțială a salariilor”, dar ea trebuie să se facă într-un fel anume, așa încât să crească și calitatea predării.

În primul rând, „salarizarea trebuie făcută diferențiat, în funcție de prestația didactică. În mod cert se pot găsi metrici, adică metode de evaluare corectă a prestației didactice, astfel încât să se poată face o salarizare diferențiată în funcție de prestația didactică. Altfel, o creștere uniformizantă a salarizării nu va stimula calitatea educației. Vor fi mai mulți bani pentru profesori, dar nu neapărat o mai bună calitate a predării”.

De asemenea, a mai spus Miclea, profesorii trebuie să devină angajații școlii, „astfel încât școala să fie cea care îi angajează și tot școala să fie cea care îi concediază, dacă nu prestează activități de calitate”.

„Concomitent, trebuie abordate toate aceste trei măsuri: creșterea salarială, dar salarizare difențiată și angajare la nivelul școlii, astfel încât școala să îi poată angaja pe cei buni și să îi de afară pe cei slabi”, a punctat Miclea, în interviul pentru Edupedu.ro.

Mircea Miclea, critici pentru sindicate și politicieni

Acesta a mai susținut că sindicaliștii din educație au reacționat cu întârziere: „Ei au știut și cât de mare este inflația și cât de puțin s-a alocat din PIB, cel mai scăzut procent din ’90 încoace, și totuși nu au protestat. Atunci trebuia să protesteze. Erau și mai credibili și ar fi adăugat și mai multă coeziune, pentru că ar fi atras atenția asupra subfinanțării din educație”.

Mircea Miclea a ținut apoi să remarce „ipocrizia politicienilor”: „În primul rând a președintelui și a ministrului Educației, care la rândul lor au acceptat cea mai mică alocare din PIB pentru educație, deși pe toate canalele susțin că educația este prioritate națională. Din nou, o ipocrizie crasă pe care acum o poate vedea toată lumea”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
09:56 - INS: Inflația a urcat la 5,11% în noiembrie. Mărfurile alimentare și cele nealimentare sau scumpit cu peste 5%, iar serviciile cu peste 7%
09:36 - Incendiu la un liceu din Suceava, din cauza unei țigări aruncate pe jos: „Am simțit miros de fum și am văzut focul”
09:33 - Dosarul 10 august se îndreaptă cu pași repezi spre prescrierea faptelor: Jandarmii acuzați de violențe ar putea scăpa nepedepsiți
09:30 - Reacția lui Dan Negru la știrea falsă că a decedat: „Când ‘am murit’ prima dată la știri, mama a plâns toată ziua. Apoi, la următoarele mele ‘morți’, s-a obișnuit” (FOTO)
09:09 - Zelenski: Nu lăsați să se depună praful pe sistemele de rachete Patriot. Donald Tusk spune că negocierile de pace ar putea să înceapă iarna aceasta
08:58 - Un elev de 12 ani din Bihor a fost agresat fizic de profesorul de matematică: „I-a tras trei palme unuia dintre băieţi care a sunat mai lung sonerie”
08:50 - IPS Teodosie recunoaște că nu are voie să se implice în politică, dar spune că nu se poate abține. Articolul de presă pentru care va fi cercetat iar de către Sfântul Sinod
08:37 - ONU: Traficul de persoane a crescut brusc, după ce scăzuse în timpul pandemiei: 38% din victime sunt copii
08:30 - Președintele SUA, Joe Biden, este îngrijorat de politica economică anunțată de succesorul său, Donald Trump: „Cred că această abordare este o enormă eroare”
08:15 - Zeci de angajați ai Primăriei Iași își vor pierde locurile de muncă. Motivul