Mobilizare în tabără antivacciniștilor împotriva certificatului verde: Au publicat pe Facebook toate numerele de telefon ale senatorilor: „Cereţi-le să nu voteze legea”

Mobilizare în tabără antivacciniștilor împotriva certificatului verde: Au publicat pe Facebook toate numerele de telefon ale senatorilor: Cereţi-le să nu voteze legea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Antivacciniștii se mobilizează pe rețelele de socializare, după ce proiectul de Lege prin care se impune introducerea certificatului verde pentru salariați a fost trimis la vot în Senat, din comisiile de specialitate.

Mișcarea antivaccinistă, asalt asupra parlamentarilor care susțin certificatul verde

Cei care se opun măsurii menite să stimuleze campania de vaccinare, au distribuit masiv pe Facebook mesaje prin care îi îndeamnă pe români să îi contacteze pe parlamentari și să facă tot ce le stă în putere pentru a-i convinge să nu susțină proiectul de lege. Mai mult mesajele cuprind și liste cu numerele de telefon ale senatorilor, unele dintre ele fiind numere private:

“Azi incepand cu ora 12 va fi pe ordinea de zi a plenului Senatului proiectul de lege nr. L494/2021 prin care se introduce certificatul verde pentru salariati.

Sunati senatorii si cereti-le sa nu voteze legea (daca asta vreti)”, este mesajul transmis pe Facebook de către Antivacciniști.

“Având în vedere că PSD a anunțat că nu va susține Legea, antivacciniștii încearcă să concentreze forțele către cei de la USR, PNL și UDMR:   “PSD a anuntat ca voteaza impotriva dar din pacate 110 voturi ale lor +30 AUR nu vor fi suficiente deci presiunea trebuie pusa pe cei de la PNL, USR si UDMR”, este apelul făcut de unul dintre cei care se opun introducerii certificatului verde.

Ce prevede proiectul de lege

Plenul Senatului urmează să dezbată, miercuri, propunerea legislativă PNL-UDMR, care prevede că personalul unor unităţi publice şi private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital privind COVID-19. Comisiile reunite juridică şi de sănătate din Senat au dat marţi seară un raport de admitere cu amendamente.

Potrivit amendamentelor adoptate marţi seară în comisia juridică, personalul, precum şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, inclusiv  de specialitate, de dispozitive medicale şi de medicamente, sunt obligate să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea atestării îndeplinirii uneia din următoarele condiţii:

vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;

se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat şi prezentat în condiţiile O.U.G. nr.68/2021 din 29 iunie 2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19.