Modificări propuse la Codul Muncii: Tinerii care dau examen când ocupă un loc de muncă ar urma să scape de perioada de probă

Modificări propuse la Codul Muncii: Tinerii care dau examen când ocupă un loc de muncă ar urma să scape de perioada de probă
Foto: opiniatimisoarei.ro

Tinerii care dau examen când ocupă un loc de muncă ar urma să scape de perioada de probă, informează B1 TV. Este doar una dintre modificările propuse la Codul Muncii. O altă prevedere este legată de cei care lucrează de acasă. Pe viitor, aceştia au posibilitatea să îşi facă singuri programul de lucru. În plus, angajatorul va fi obligat să anunţe angajaţii de orice schimbare din contractul de muncă.

Potrivit unui proiect de lege, oamenii care ocupă un post pe baza unui examen, nu ar mai fi nevoiți să stea în perioada de probă, așa cum se întâmplă acum. Sindicaliștii spun că masurile sunt necesare pentru ca abuzurile să fie evitate.

”Tu, ca angajator, ai posibilitatea să îți alegi un mecanisnm de evaluare, inclusiv perioada de probă, dar alegi o singură testare. Nu mi se pare normal să treci prin etape astfel încat să prelungești tu perioada de instabilitate a persoanei cu care esți în relații”, a declarat, Dumitru Costin, președinte al Blocului Național Sindical. 

O altă prevedera este legată de cei care lucrează de acasa. Astfel, ”Telemunca” ar putea fi legiferată, iar angajații își vor stabili un program. Legea prevede că orice modificare făcută în contractul de muncă să fie comunicată în scris angajaților.

Proiectul a trecut în mod tacit de Senat şi se află în prezent în dezbateri la Camera Deputaţilor, care este decizională.