Monica Macovei a câștigat procesul cu Autoritatea Electorală Permanentă privind donațiile din campania prezidențială

Monica Macovei a câștigat procesul cu Autoritatea Electorală Permanentă privind donațiile din campania prezidențială
Foto: B1 TV

Monica Macovei a câștigat procesul cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), privind finanţarea campaniei sale electorale la prezidenţiale, prin donaţii făcute prin instrumentul electronic PayPal, informează gândul.info.

În ianuarie 2015, partidul Monicăi Macovei, M10, a fost amendat cu 30.000 de lei și sancționat cu confiscarea mai multor sume de bani, pe motiv că cei care au făcut donații în campania sa electorală prin PayPal nu au semnat fișele de donație.

Monica Macovei a primit cea mai mare sancțiune dintre toți candidații la președinție din 2014, după ce ar fi încălcat regula prin care „realizarea materialelor de propagandă electorală este suportată exclusiv de beneficiarii acestora – candidaţi independenţi, partide politice sau alianţe politice ori electorale” și că aceasta nu a raportat în termen de cinci zile primirea donațiilor.

Monica Macovei a contestat sancțiunile impuse de Autoritatea Electorală, explicând că în cazul donatorilor prin internet, aceștia au fost contactați și li s-au cerut copii scanate după cartea de identitate, acestea fiind atașate la fișele de donație, astfel că nu a mai fost nevoie și de semnăturile olografe ale acestora. Macovei a mai argumentat că PayPal este un sistem de plată securizat şi folosit în toată lumea.

Instanța i-a acordat dreptate Monicăi Macovei și a decis să anuleze amenda și să-i returneze suma totală confiscată, de aproape 230.000 lei.