Motivarea CCR: În cea mai mare parte, datele comunicate privind referendumul nu au legătură cu solicitarea Curții

Motivarea CCR: În cea mai mare parte, datele comunicate privind referendumul nu au legătură cu solicitarea Curții

Motivarea Curții Constituționale cu privire la invalidarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu din funcția de președinte al României a apărut miercuri după-amiază în presă.

Conform acestui document, apărut în ediția on-line a cotidianului România Liberă, cea mai mare parte a datelor comunicate nu au legătură cu solicitarea făcută către CCR.

„Astfel, numărul de persoane ale căror acte de identitate au expirat nu privește această solicitare, întrucât expirarea actelor de indentitate, în sine, nu determină eliminarea persoanelor de pe listele electorale permanente,” potrivit textului motivării.

Vezi AICI motivarea integrală a CCR

Curtea arată că singurul număr care poate fi luat în considerare la actualizarea listelor electorale permanente este cel de 34.654 de persoane, care reprezintă persoanele decedate, românii care au domiciliul în străinătate, cei care și-au pierdut cetățenia română, cei care nu au drept de vot, cei bolnavi psihic, ce și-au pierdut drepturile electorale și persoanele cu corecții CNP. Numărul acesta reprezintă date comunicate de Direcția pentru Evidența Populației și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, reprezentând „persoane [care] trebuie radiate de către primari și serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor […] din listele electorale permanente” utilizare la referendum.

În motivare se mai arată că nu s-au îndeplinit cele două condiții cumulative cerute de lege pentru a îl putea demite pe președinte. Mai exact, majoritatea celor care s-au prezentat la vot (în jur de 87%) s-au pronunțat în favoarea demiterii, dar cealaltă condiție, ca peste 50% plus unul din cei de pe liste să se prezinte la urne, nu a fost îndeplinită.

De asemenea, în document Curtea Constituțională mai precizează că din documentele de la „instituțiile cu activitate relevantă în materia referendumului (Autoritatea Electorală Permanentă, Institutul Național de Statistică) au rezultat date contradictorii, față de cele comunicate oficial de Biroul Electoral Central, cu privire la numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente.” De aceea, CCR a cerut informații cu privire la organizarea și desfășurarea referendumului Ministerului Administrației și Internelor, Institutului Național de Statistică și Autorității Electorale Permanente.

Și răspunsurile acestea din urmă conțineau date contradictorii, în special după ce MAI a afirmat că „nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente.” Ca urmare, Curtea a cerut date suplimentare de la Guvern, iar după ce le-a primit a constatat că doar 34.654 de persoane se aflau în plus pe listele electorale.