Motivarea deciziei de clasare a dosarului ”10 august”: Fosta șefă a DIICOT, Giorgiana Hosu, nu a venit cu analiza argumentelor victimelor care solicitau redeschiderea cauzei

Motivarea deciziei de clasare a dosarului ”10 august”: Fosta șefă a DIICOT, Giorgiana Hosu, nu a venit cu analiza argumentelor victimelor care solicitau redeschiderea cauzei
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

A fost publicată motivarea deciziei de respingere a solicitării de redeschidere a dosarului ”10 august”. În documentul semnat de Daria Isabela Miheț, judecător de cameră preliminară de la Tribunalul București, se arată că decizia a fost luată, printre altele, pentru că fosta șefă a DIICOT, Giorgiana Hosu, nu a transmis instanței analiza argumentelor părților vătămate care au cerut redeschiderea dosarului, informează HotNews.ro.

Ce se arată în motivarea decizie de clasare a dosarului ”10 august”

”Deși procurorul ierarhic superior a infirmat parțial ordonanța de clasare, în procedura internă, ca urmare a plângerii formulate de persoanele vătămate/ interesate, potrivit art 339 Cod de Procedură penală, totuși, în ordonanța de redeschidere a urmăririi penale, nu se analizeaza criticile învederate de părți cu privire la fondul acuzațiilor. În atare situație, nici judecătorul de cameră preliminară nu poate analiza, în acest cadru procesual, argumentele persoanelor vătămate”, se arată în motivarea deciziei.

În același timp, fostei șefe a DIICOT i se reproșează că nu a venit cu argumente față de susținerea că pricurorul Doru Stoica nu a motivat decizia de clasare a dosarului.

”Contrar celor susținute de procurorul ierarhic superior, judecătorul de cameră preliminară constată că procurorul de caz a analizat nu doar conduita suspecților pe toată durata evenimentelor, dar și conduita jandarmilor și pe cea a protestatarilor, începând cu ora 12.00. (…)

Cât despre lipsa de motivare a ordonanței de clasare, judecătorul de cameră preliminară constată că procurorul ierarhic superior nu argumentează această susținere, ci se rezumă doar a invoca principii directoare care se desprind din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului privind obligația motivării actelor procedurale, fără legătură cu ordonanța informată. În opoziție cu această susținere, judecătorul de cameră preliminară constată că procurorul a respectat obligația de motivare a ordonanței de clasare și a elaborat actul procedural prin indicarea atât a împrejuărărilor de fapt cât și a temeiurilor de drept”, se mai menționează în motivare.

”În concluzie, (…) având în vedere că motivele pe care se sprijină ordonanța procurorului ierarhic superior de redeschidere a urmăririi penale nu își găsesc suport în dosarul cauzei (…), judecătorul de cameră preliminară va respinge cererea de confirmare a redeschiderii urmăririi penale formulată de DIICOT”, conchide judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul București.

Tribunalul București a respins definitiv cererea DIICOT de redeschidere a dosarului

Reamintim căTribunalul Bucureștia respins definitivsolicitarea DIICOT de redeschidere adosarul 10 August. Foștii șefi ai Jandarmeriei au scăpat, astfel, de răspunderea penală.

Dosarul a fost clasat în vara anului trecut, după care fosta șefă a DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat soluția de clasare dată de procurorul DIICOT Doru Stoica.Hosua dispus redeschidereaDosarului10 augustşireînceperea urmăririi penale în cazul foştilor şefi ai Jandarmeriei. Principalul argument a fost că aceștia refuzaseră să dea declaraţii când au fost chemaţi la Parchetul Militar. Totodată, nicio persoană vătămată şi niciun martor nu au fost citaţi la DIICOT, cu excepţia unor oficiali. În plus, nu au fost solicitate mai multe probe de natură tehnică, în condiţiile în care o parte din înregistrările video din dosar nu au putut fi accesata.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`