Nevaccinații au voie în supermarketurile din mall-uri. Măsura, valabilă și în București, deși Capitala a ajuns la cea mai ridicată incidență de la debutul pandemiei. Explicațiile prefectului

Nevaccinații au voie în supermarketurile din mall-uri. Măsura, valabilă și în București, deși Capitala a ajuns la cea mai ridicată incidență de la debutul pandemiei. Explicațiile prefectului
Foto: captură B1 TV

Bucureștiul a ajuns la cea mai ridicată rată de infectare cu coronavirus de la izbucnirea pandemiei, iar vârful valului 5 încă nu a fost atins. Cu toate acestea, Guvernul a eliminat deja o restricție anti-COVID.

Potrivit Hotărârii prin care a fost prelungită starea de alertă cu încă o lună, magazinele alimentare din mall-uri vor putea primi clienți fără să le mai ceară certificatul verde, dacă își fac culoare de acces, circulație și ieșire separate. Până acum, accesul în aceste mgazine nu se putea face decât în baza certificatului verde COVID.

Luni, incidența în Capitală a crescut la 32,75 de cazuri la mia de locuitori.

Ce spune prefectul Capitalei despre relaxarea restricțiilor anti-COVID

Alexandra Văcaru, prefectul Capitalei, a declarat, duminică seară, că după e Guvernul a adoptat noua Hotărâre, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) s-a întrunit în ședință, iar de duminică noaptea au intrat în vigoare la nivelul Capitalei noile măsuri.

Văcaru a mai precizat că alte condiții în cazul magazinelor alimentare din centrele comerciale sunt asigurarea unui spațiu de patru metri pătrați pentru fiecare persoană și asigurarea unui număr limitat de coșuri de cumpărături.

„Principala modificare este că nu mai avem două praguri de incidență – aveam de 1 și de 3 la mia de locuitori. Acum rămâne unul singur, cel de 3 cazuri la 1.000 de locuitori, în funcție de care au loc o serie de modificări, în principal în ceea ce privește gradul de ocupare a suprafeței maxime din cadrul diferitelor spații, în funcție de context – că e vorba de săli de spectacol, că e vorba de săli de joc, restaurante, cafenele – deci avem un prag, la peste 3 la mia de locuitori: un grad de ocupare de 30 la sută”, a mai explicat Alexandra Văcaru, la Digi24.

În cazul sălilor de joacă pentru copii, gradul de ocupare poate fi de până la 50%.

Prefectul Capitalei a mai spus că se va pune problema trecerii școlilor în sistem online doar dacă gradul de ocupare a paturilor COVID din spitalele bucureștene va ajunge la 75%.

Incidența cazurilor COVID continuă să crească în București

Luni, rata de infectare cu coronavirus în Capitală a crescut la 32,75 de cazuri la mia de locuitor, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică (DSP). Cu o zi în urmă, incidența era de 30,89 la mie.

Incidența a ajuns astfel la un nivel dublu față de maximum din valul Delta (16,54 la mie).

Potrivit celor mai recente date, la nivel național, în ultima zi au fost înregistrate aproape 17.000 de infectări cu coronavirus și peste 80 de decese.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”