Nicolae Ciucă, discuție cu David Muniz despre agenda bilaterală România-SUA, dezvoltările Parteneriatului Strategic și agenda de securitate regională

Nicolae Ciucă, discuție cu David Muniz despre agenda bilaterală România-SUA, dezvoltările Parteneriatului Strategic și agenda de securitate regională
Foto: Facebook @ Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă l-a primit, miercuri, la Palatul Victoria, pe însărcinatul cu afaceri al SUA la București, David Muniz, alături de care a discutat despre agenda bilaterală dintre România și SUA, dezvoltările Parteneriatului Strategic și agenda de securitate regională, informează joi Guvernul.

Precizările Guvernului despre discuția dintre Nicolae Ciucă și David Muniz (SUA)

„Prim-ministrul României Nicolae-Ionel Ciucă l-a primit astăzi, la Palatul Victoria, pe însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite la București, David Muniz. Discuția a vizat agenda bilaterală dintre România și Statele Unite, dezvoltările Parteneriatului Strategic și agenda de securitate regională. Premierul a abordat situația curentă a relațiilor bilaterale la nivelul cooperării în domeniul securității și apărării, cu o notă specială în privința întăririi apărării Flancului Estic al NATO. Au fost discutate programele în curs ale cooperării în domeniul energiei și acordul de transfer tehnologic în domeniul nuclear din partea Statelor Unite către România”, se arată în comunicatul transmis de Guvernul României.

Potrivit Guvernului, agenda a conținut și alte teme de interes pentru cele două state.

Premierul a discutat în această săptămână și cu secretarul general al NATO

Nicolae a efectuat în această săptămână o primă vizită externă de la preluarea mandatului, la Bruxelles, context în care s-a întâlnit inclusiv cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Premierul României preciza că discuțiile s-au axat „cu precădere pe situația privitoare la securitatea din jurul Ucrainei și de la Marea Neagră”.

„Actuala comasare de trupe ruseşti este semnificativă, neprovocată şi nejustificată. Nu putem înţelege cum măsurile şi acţiunile NATO şi ale Ucrainei pot fi considerate provocări. În momentul de faţă evaluăm în cadrul Alianţei implicaţiile acestei situaţii. Este de la sine înţeles că NATO îşi va apăra toţi membrii deoarece angajamentul nostru de apărare colectivă rămâne piatra de temelie a Alianţei”, spunea Nicolae Ciucă, potrivit Caleaeuropeana.ro.

La rândul său, secretarul general NATO a subliniat că Alianța „face tot ce este necesar pentru apărarea tuturor aliaților”.

„România este un aliat NATO de încredere și angajat și joacă un rol esențial în securitatea la Marea Neagră, inclusiv prin brigada multinațională condusă de România la Craiova, prin poliția aeriană și prin desfășurări maritime. Ajutați la descurajarea agresiunilor ca parte a grupului nostru de luptă multinațional din Polonia. Sunteți gazda unui sit-cheie pentru apărarea noastră împotriva rachetelor balistice. Ajutați la consolidarea stabilității în Balcanii de Vest prin intermediul misiunii noastre de menținere a păcii KFOR și vă sprijiniți partenerii noștri, inclusiv Moldova și Ucraina. De asemenea, România dă un exemplu atunci când vine vorba de investiții în apărare. Toate acestea contribuie la securitatea noastră comună și fac ca Alianța noastră să fie mai puternică și mai sigură”, afirma Jens Stoltenberg.

Urmăriți B1TV.ro și pe