Nivel ridicat de radiații în zona fostei Rafinării Astra din Ploiești. Sursa radioactivă a fost identificată și izolată

Nivel ridicat de radiații în zona fostei Rafinării Astra din Ploiești. Sursa radioactivă a fost identificată și izolată

Un nivel ridicat al radiațiilor s-a înregistrat vineri,în zona fostei Rafinării Astra din Ploiești. La fața locului s-au deplasatechipe de specialişti ISU Prahova, SIAS CBRN, DSP, Garda de Mediu, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, o echipă complexă de cercetare, precum şi poliţişti din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase.

Sursaradioactivă a fost identificată: o antenă tip paratrăsnet.

Potrivit ISU Prahova, sursa radioactivă a ajuns la sol după ce a fostsecționat un paratrăsnet. Pe acesta exista o sursă pe care exista osursă radioactivăcu izotopul Cobalt 60. În zona paratrăsnetului secționat au fost măsurate valori mari ale radiațiilor. Zona a fost delimitată.

În urma măsurătorilor executate în zonăs-a constatat că limita de radioactivitate cu cobalt (3700 cps) a fost depășită, motiv pentru care sursa a fost izolată pe o suprafață de aproximativ 80 mp.

Având în vedere că în apropiere nu există locuințe, populația nu este în pericol.

Instalația secționată, adică paratrăsnetul cu izotopi radioactivi, a fostfabricată în 1973 iar autorizația CNCAN era emisă pentru Rafinăria Astra S.A.

Pentru ca sursa radiațiilor să fie recuperată, s-a făcut solicitare pentru autoritatea competentă în astfel de situații, respectiv Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, scrieobservatorulph.ro.

În cauză a fost deschis dosar penal conform art. 345 din Codul penal, privind nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive.