O comisie de senatori a copiat la indigo cerințele unei companii de țigări într-un proiect de lege

O comisie de senatori a copiat la indigo cerințele unei companii de țigări într-un proiect de lege
Foto: canal2.md

Situaţie incredibilă în Parlament. O comisie de senatori şi-a asumat prin copy/paste cerinţele unor companii de ţigări într-un proiect de lege, potrivit B1 TV.

Este vorba despre comisia de afaceri europene a Senatului României, care a introdus într-un proiect de lege, cuvânt cu cuvânt, o serie de cerinţe formulate de reprezentanţi ai unor mari companii multinationale de ţigări.

Interesant este că în motivarea unora din amendamente apar acele greşeli de redactare din propunerile înaintate de producătorii de ţigări care doreau amânarea aplicării unor directive europene.

In sedinta din 18 martie, Comisia de afaceri europene a Senatului a adoptat un aviz pozitiv cu amendamente pentru proiectul de lege privind stabilirea conditiilor pentru fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun

Proiectul fusese inaintat de Guvern, pentru a transpune in legislatia nationala o directiva europeana.

Producătorii de ţigări însă sunt nemulţumiţi. Şi asta pentru că directiva intra in vigoare, etapizat, incepand cu 20 mai , data de la care si Guvernul Romaniei s-a declarat decis sa o transpuna si sa o aplice in legislatia nationala. In caz contrar, tara risca declansarea de sanctiuni europene pentru neaplicarea dreptului comunitar.

Potrivit jurnaliştilor de la Hotnews, într-o adresă datată 28 ianuarie 2016, principalii 3 mari producatori de tigari la nivel mondial -British American Tobacco, JT International si Philip Morris – prin subsidiarele lor locale, au cerut autoritatilor executive romanesti amanarea aplicarii directivei. Aceştia VOR mai exact ca directiva să se aplice cu data de 20 noiembrie. Printre destinatarii care au primit această adresă se numărăr Iulian Chiriac – secretar de stat in Ministerul Sanatatii, Gabriel Biris- secretar de stat in Ministerul Finantelor, Vlad Vasiliu – secretar de stat la Ministerul Economiei şi Gelu Diaconu – fost sef al Fiscului.

Culmea este că cerinţele producătorilor de ţigări aU ajuns în parlament unde. o comisie de senatori si-a asumat copy/paste acele cerinte dar cu tot cu greselile de ortografie.

La momentul prezentului document, aftat in stadiu de proiect, mai raman practic doar 4 luni pentru adaptarea echipamentelor, modificarea designului pachetelor si a proceselor de productie, precum si penru furnizarea de instructiuni detaliate cu privire la noile cerinte

se arata in propunerile facute de cei trei mari producatori de tigari preluate identic de comisia din Senat. Mai exact, în text în loc de aflat. apare aftat.

Un alt amendament preluat copy paste este acela prin care producatoprii de tigari vor ca Ministerul Sanatatii sa nu mai decida asupra interzicerii unor substante in tigari, ci acestea sa fie hotarate prin lege.

Și acest amendament a fost preluat intocmai de catre Comisia de afaceri europene a Senatului, cu tot cu motivare.

Senatorul PNL Octavian Motoc , care a fost raportor in acest caz in comisia de afaceri europene, susţine că a adus formulări proprii la amendamentele copiate.

"Nu le-am preluat, va rog sa ma credeti, sunt o persoana extrem de onesta. Dar sunt o persoana realista si trebuie sa fii extrem de realist cand intri in asemenea domenii. Formularea lor nu am facut-o. Am zis ca e nevoie de 4 – 6 luni , dar nu am formulat amendamente, ci le-am lasat celor din stafful tehnic sa se ocupe de asta.

Formularea ulterioara a ramas sa fie facuta de stafful tehnic impreuna cu doamna presedinte Boagiu", a declarat senatorul PNL.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - România ar putea intensifica forajele în apele de mare adâncime din Marea Neagră, din cauza creşterii preţului la gaze
00:04 - Guvernul a lansat sistemul Ro-ALERT „Copil dispărut”. Populația va fi anunțată despre dispariția minorilor
23:55 - Rusia, la un pas de incapacitate de plată. Decizia fără precedent anunțată de trezoreria SUA
23:54 - Spania a anunțat că va cumpăra vaccinuri și antivirale, după ce a înregistrat 59 de cazuri de variola maimuței
23:54 - Sorana Cîrstea sare în apărarea colegilor ruși: „Ce a făcut Wimbledon arată zero umanitate”
23:28 - Iulian Paraschiv (Agenția Națională pentru Romi), despre noul ajutor pentru pensionari: Guvernul ar fi dorit să dea mai mult, dar ne raportăm la resursele pe care le avem. Crizele actuale impun măsuri de moment (VIDEO)
23:13 - Belarus recunoaște că furnizează arme Rusiei. Oficial de la Minsk: „Desfășurăm lucrări de cercetare și dezvoltare, inclusiv luând în considerare experiența evenimentelor din Ucraina”
23:00 - Nelu Varga, replică acidă după declarațiile ironice ale lui Dan Șucu, noul finanțator al Rapidului: „Dacă nu ştie cine e ‘domnul Varga’, îi recomand să o întrebe pe soţia dânsului”
22:55 - Erdogan va accepta cererile Suediei și Finlandei de aderarea la NATO doar atunci când preocupările legate de securitate ale Turciei sunt satisfăcute
22:43 - „E culmea tupeului!”. Conducerea Consiliului Concurenței insistă să-și asigure protecție de la SPP, acuză deputatul PSD Radu Cristescu