Omul de teatru Dan Constantin Nasta-Popescu a murit la 96 de ani

Omul de teatru Dan Constantin Nasta-Popescu a murit la 96 de ani
Foto: b365.ro

Regizorul şi actorul de teatru şi film Dan Constantin Nasta-Popescu a murit la vârsta de 96 de ani, informează Uniunea Teatrală din România.

Născut pe 6 ianuarie 1919, Dan Nasta și-a împărțit viața între pasiunea pentru teatru și cea pentru opere de artă.

Dan Nasta a rămas cunoscut pentru rolurile titulare din spectacolele „Despot Vodă”, de Vasile Alecsandri, „Egmont”, de Goethe, „Hamlet” şi „Richard al III-lea”, de William Shakespeare.

El a fost unul dintre cei mai mari colecţionari români de opere de artă. Îşi petrecea mare parte din timp completându-și colecţia de artă medievală şi etnografică menită să ilustreze evoluţia socială şi culturală a românilor. Ulteroir, el a donat toată colecția complexului Palatele Brâncoveneşti – Mogoşoaia.

Dan Constantin Nasta-Popescu a fost distins cu Medalia comemorativă „150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu” (2000) „pentru merite deosebite în studierea, editarea, promovarea sau interpretarea operei eminesciene” şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, categoria F – „Promovarea culturii” (2004) „pentru contribuţiile deosebite în promovarea culturii şi civilizaţiei româneşti, pentru realizarea unor programe complexe de mediatizare a acestora atât în ţară, cât şi peste hotare”.

Slujba de înmormântare va avea loc joi, la ora 12:00.

Tags: