ORNISS dezminte comunicatul cu privire la demnitarii din CSAT care nu ar avea certificate emise de această autoritate

ORNISS dezminte comunicatul cu privire la demnitarii din CSAT care nu ar avea certificate emise de această autoritate
Foto: orniss.ro

Oficiul Registrului Național al Informațiilor de Stat (ORNISS) a dezmințit, miercuri, comunicatul apărut în presă conform căruia mai mulți demnitari care fac parte din Consiliul Suprem de Apărare al Țării nu ar avea certificate emise de această autoritate.

Astfel, pe site-ul oficial al ORNISS apare următoarea informare, pe care o redăm integral:

Referitor la documentul atribuit Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) şi prezentat în emisiunea de la postul de televiziune B1Tv în cursul zilei de astăzi, 1 august 2012, precizăm faptul că ORNISS nu a primit şi nu a răspuns niciunei solicitări adresate instituţiei noastre de către doamna Simona Ela Fica şi care să facă referire la accesul la informaţii clasificate. Prin urmare, documentul respectiv nu a fost emis şi nu a fost transmis de către ORNISS.

Totodată, referitor la subiectul în discuţie, menţionăm că, în conformitate cu prevederile art.7 din Legea nr.182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, astfel cum acesta a fost completat prin Legea nr.268/2007:

„(4) Accesul la informaţii clasificate ce constituie secret de stat, respectiv secret de serviciu, potrivit art. 15 lit. d) si e), este garantat, sub condiţia validării alegerii sau numirii şi a depunerii jurământului, pentru următoarele categorii de persoane:

a) preşedintele României;

b) primul-ministru;

c) miniştri;

d) deputaţi;

e) senatori,

care, în concordanţă cu atribuţiile specifice, sunt îndreptăţite să aibă acces la informaţiile clasificate fără îndeplinirea procedurilor prevăzute la alin. (1)-(3), respectiv la art. 28, în baza unor proceduri interne ale instituţiilor din care aceştia fac parte, avizate de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, după ce au luat cunoştinţă de responsabilităţile ce le revin privind protecţia informaţiilor clasificate şi au semnat angajamentul scris de păstrare a secretului prevăzut la art. 36 alin. (3).”

Miercuri dimineață, jurnalista Ela Fica a prezentat un document despre care spunea că ar fi fost emis de ORNISS, conform căruia președintele interimar și alți câțiva membri mai CSAT-ului nu ar deține certificate de la acest oficiu. Prin aceste certificate, se acordă unor anumite categorii de persoane acces la informații clasificate, după ce s-au făcut anumite verificări asupra lor.

Vezi AICI mai multe despre comunicatul apărut în presă

Ultima oră
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)
21:56 - Profesorii, a doua cea mai vaccinată categorie profesională. Sorin Cîmpeanu, precizări cu privire la testarea periodică a cadrelor didactice (VIDEO)