Parchetul de pe lângă Tribunalul București a preluat ancheta în cazul morții celor trei pacienți de la unitatea mobilă ATI a Spitalului ”Victor Babeș”

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a preluat ancheta în cazul morții celor trei pacienți de la unitatea mobilă ATI a Spitalului ”Victor Babeș”
Foto: Inquam Photos / George Calin

Ancheta privind decesele celor trei pacienți din unitatea mobilă de ATI de la Spitalul ”Victor Babeș” a fost preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul București de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 3. În acest caz a fost deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă.

Ancheta privind tragedia de la Spitalul ”Victor Babeș”, preluată deParchetul de pe lângă Tribunalul București

Audierile au început încă din noaptea de luni spre marți, atunci când au dat declarații șapte persoane, printre care membri ai personalului tehnic și managerul unității medicale. O nouă rundă de audieri are loc și marți, la Poliția Capitalei.

Între timp, reprezentanți Poliției Capitalei au venit cu precizări cu privire la victimele tragediei de la „Victor Babeș”. În urma opririi alimentării cu oxigen din tirul de terapie intensivă și-au pierdut viața trei femei, cu vârstele de 84 de ani, 74 de ani și respectiv 63 de ani.

Explicațiile lui Raed Arafat despre oprirea instalației cu oxigen din tirul ATI

Într-o conferință de presă susținută luni seară, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urrgență (DSU), a explicat ce s-a întâmplat în unitatea mobilă de terapie intensivă de la Spitalul „Victor Babeș”.

”Presiunea nu trebuie lăsată să urce mai mult de 5.8 maxim.Astăzi la un anumit moment, acestă presiunea crescut peste 6 bari. (…)

Astăzi toate ventilatoarele, care sunt de fabricație americană, care nu sunt de calitate slabă,s-au oprit, colegii au lucrat să remedieze situația și să ventileze bolnavii pe balon, nu erau toți intubați. Au fost trimise și ambulanțe care să-i preia.

Un reprezentat al firmei care verifica ventilatoarele era în curtea spitalului dar nu a dorit da intre în TIR și sa ajute. A preferat sa rămână afară și să dea indicații”, a explicat Raed Arafat.

Fostul manager al Spitalului „Victor Babeș”: Trebuie săgăsim cauzele și să leîndepărtăm ca așa ceva să nu se mai întâmple

În tot acest context, fostul manager al Spitalului ”Victor Babeș”, medicul Emilian Imbri, a declarat într-o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Ștefan Pășcuță, că înainte de a căuta vinovați trebuie găsite și înlăturate cauzele care au dus la producerea aceste tragedii.

”Vorbim despre un eveniment posibil, dar imprevizibil și care nu este pus la cale, este pur și simplu datorat unor defecțiuni tehnice. Eu vreau să subliniez, până când cercetările vor spune ce s-a întâmplat acolo, că intrăm în discuție cu totul și cu totul greșit – vinovații trebuie să plătească. Atenție! Nu există vinovați, există cauze. Noi trebuie să cercetăm ca să găsim cauzele și aceste cauze să le îndepărtăm ca să nu se mai întâmple acest lucru. Vinovați vom găsi în șir indian și vom pedepsi aleatoriu sau nu niște persoane, dar cauzele vor rămâne aceleași”, a spus Emilian Imbri.

Ultima oră
00:18 - Alexandru Rafila: Valul 5 COVID e posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie / Propunerea ministrului Sănătății privind certificatul verde
23:57 - Cine este și cum arată soțul celebrei Dalida din „Las fierbinți”. Povestea celor doi a început la Costinești: „I-a plăcut cum muncesc. A fost așa o chimie”
23:54 - Gigi Becali a ieșit la atac. Reacția patronului FCSB după ce Patriarhul Daniel s-ar fi vaccinat anti-COVID
23:46 - Alexandru Rafila, despre varianta Omicron: Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta. Va ajunge și în România, sigur
23:37 - Klaus Iohannis a înaintat în grad mai mulţi reprezentanţi ai STS, SIE, SPP, Ministerului de Interne și Ministerului Apărării
23:29 - Haos total cu testele de salivă pentru elevi. Misiune dificilă pentru profesori / Clanul Cămătaru și magazinul de haine al lui Cătălin Botezatu le livrează la Guvern
23:26 - SUA, în contextul comasării de trupe ruse la frontierele Ucrainei: „Toate opțiunile sunt pe masă. Rămâne ca NATO să decidă care sunt următoarele mișcări”
23:19 - Octavian Jurma: Noua tulpină de coronavirus e capabilă să producă valuri epidemice. Ea dislocă foarte repede varianta Delta și reușește s-o înlocuiască (VIDEO)
23:17 - Demi Moore, dezamăgită de bărbați. Actrița se iubește cu o femeie?
22:57 - Comisarul european pentru transporturi, întâlnire cu Maia Sandu. Adina Vălean: Aspirațiile pentru prosperitate și justiție au determinat pașii Republicii Moldova spre UE